Mobilier dormitor – paturi

0
6849
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
Mobilier Dormitor paturi

Mobilier dormitor – paturi, idei și soluții de amenajare ghid de cumparare, recomandari

Patul este cea mai importantă piesă de mobilier din dormitor. Amenajarea dormitorului începe cu cumpărarea patului, toate celelalte piese de mobilier și accesorii se pliază după mărimea și poziția patului.

Discutăm așadar despre paturi de dormitor, mobila căreia trebuie să îi acordăm cea mai mare atenție la cumpărare. Ne petrecem în pat o treime din viață, deci merită efortul de a face o cercetare temeinică înainte de decizia de cumpărare.

Poziționarea patului

Dincolo de considerentele estetice legate de stil și finisaje ce sunt alegeri personale, cel mai important criteriu de cumpărare a unui pat de dormitor este dimensiunea. Cu toții ne dorim în dormitor un pat matrimonial mare, dar acesta trebuie dimensionat corect. Un pat de dormitor prea mare va reduce spațiul din dormitor, chiar dacă va oferi un loc mult mai generos pentru dormit.

Distanța minimă  în jurul patului din dormitor este de 50 cm spațiu liber iar optim ar fi 70-80 cm. Mai jos aveti un exemplu de pozitionare si dimensionare a patului pentru un dormitor de apartament de 3 X 3 m.

Dimensiunile patului

Teoretic, conform experților, patul ideal pentru doi, din punct de vedere al spațiului, ar trebui să fie suficient de lat pentru ca partenerii să stea alături unul de celălalt, întinși, cu brațele sub cap, îndoite și fără să-și atingă coatele.

De asemenea, din punct de vedere al lungimii, patul ar trebui să fie cel puțin 10 centimetri mai lung decât înălțimea celui mai înalt partener.

Trebuie să știți că dimensiunile paturilor de dormitor diferă de  la o regiune la alta. Dimensiunile întalnire in Romania sunt cele ale Europei continentale.

Pat Single  90 x 200 cm

Pat Single Extra Long 90 X 210 cm

Pat Mic Dublu  120 X 200 cm

Pat Dublu 140 X 200 cm

Pat King 160 X 200 cm

Pat Grand King 180 x 200 cm

În cazul în care doriți un pat de comandă trebuie să vă asigurați că va avea una din dimensiunile de mai sus. Saltelele au dimensiuni standard pentru paturile cu dimensiunile de mai sus.

Confortul

Confortul patului din dormitor este dat de tipul și structura saltelei. În 90% din cazuri patul din dormitor se vidne separat de saltea. Așadar cumpărarea saltelei este un pas important în amenajarea dormitorului. Am detaliat într-un articol anterior procesul de alegere a saltelei.

Elementele componente ale patului

Cadrul patului

Paturile matrimoniale au cadrul în dimensiuni mari, asa cum am vazut mai sus. Dacă materialele folosite nu sunt rezistente, patul nu va rezista mai mult de 3-4 ani. Să vedem cele mai răspândite materiale din care se realizează cadrul de pat.

Citeste si  Amenajare dormitor in stil feng shui

Pat cu cadru din lemn

Lemnul masiv este un material clasic, ce conferă mobilierul un aspect deosebit. Paturile din lemn au rezistență în timp și cu o întreținere corectă  pot avea o durată de viață de cel puțin 25-30 ani. Dezavantajele paturilor din lemn masiv sunt prețul destul de mare dar și greutatea patului. Având în vedere că patul este o piesă de mobilier ce rar este mutată, dezavantajul greutății nu este unul decisiv în alegerea tipului de pat. Totuși, dacă preconizați să vă mutați în următorii 5-6 ani trebuie să știți că montarea și demontarea unui cadru de pat din lemn masiv va fi o problemă majoră. De obicei acest proces lasă urme în rezistența cadrului de pat.

Pat cu cadru din MDF

MDF-ul este un material modern foarte rezistent ce poate înlocui cu succes lemnul masiv. MDF-ul este rezistent la greutate si are o elasticitate ceva mai mare dect lemnul masiv. Avantajul principal fata de lemn este gretate mult  mai mica. Pentru mai multe detalii legate de mobilierul din MDF citiți și articolul acesta. Montarea și demontarea paturilor cu cadru din MDF poate afecta sistemul de îmbinare slăbind rezistența cadrului.

Pat cu cadru din PAL

Avantajul principal al patului cu cadru din PAL este prețul. Patul cu cadru din PAL are pe departe cel mai bun preț fiind și foarte  răspândit. Odată cu prețul scăzut vin și câteva dezavantaje legate de rezistența în timp a acestui tip de cadru. În cazul în care doriți demontarea lui trebuie să știți că aceste cadre nu se pretează la montăi și demontări succesive. Chiar dacă se realizează cu atenție montarea/demontarea va avea urmări în rezistența cadrului de pat, din cauza rezistenței slabe a PAL-ului, în comparație cu  lemnul masiv, MDF-ul sau metalul. În general la aceste tipuri de cadre de pat îmbinările sunt cele care cedează primele.

Pat cu cadru metalic

Paturile cu cadrul metalic sunt recomandate pentru rezistența în timp. Fie ca sunt realizate din fier forjat, aluminiu sau alte metale, paturile cu cadru metalic trebuie încadrate într-un ambient adecvat. Paturile cu cadru metalic au avantajul de a fi ușor de demontat și de reansamblat în cazul unei renovări sau a unei mutări. În general paturile cu cadru metalic nu au nevoie de somieră , suportul pentru saltea fiind prins de cadru.Există totuși și paturi cu cadre din metal cu somieră separată.

Somiera

Somiera este suportul din interiorul cadrului de pat ce susține salteaua. Unele paturi includ somiere acestea fiind prinse de cadrul patului, altele au somiera separată. Indiferent de tipul de somieră, arcuri metalice sau lamele din lemn, trebuie să urmați sfatul producătorului atunci când alegeți. În general toți producătorii de mobilier de dormitor și în special de paturi recomandă pentru produsele lor anumite tipuri de somiere.

Citeste si  Cum să decorezi dormitorul

Paturile de dormitor de tip ladă nu au nevoie de somieră, salteaua așezându-se direct pe lada ce constituie de fapt și cadrul patului. Pentru aceste tipuri de paturi saltelele sunt puțin diferite pentru că trebuie să asigure o elasticitate mai mare.

Durata de viață și garanția

Durata de viață a unui pat este în general legat de durata de viață a saltelei, deși durata de viață a patului fără saltea este de două sau chiar trei ori mai mare. Dacă durata de viață a unei saltele este de maxim 10-12 ani. Un pat întreținut corect poate avea o durat de viață și de 20-25 de ani. Deci având în vedere acest lucru gândiți-vă cât vreți să investiți pentru următorii 25  de ani într-un somn de calitate. Garanția producătorului este dovada unui mobilier de calitate.Producătorii de mobilier cu tradiție știu că fac produse de calitate și atunci oferă garanțiide până la 3 ani pentru un pat. Atenție nu confundați garanția saltelei cu cea a patului.

Totodată pentru a păstra garanția patului vedeți recomandările producătorului și felul în care patul trebuie întreținut.

Recomandările noastre

Pat tapitat „Aspen Velvet” Green

Mobilier dormitor paturi

Pat tapitat Aspen Velvet

Un pat de dormitor realizat din lemn si tapitat cu catifea, din materiale de calitate și foarte rezistente. Dimensiuni pat:

 • Lungime: 216 cm
 • Latime: 178 cm,
 • Înaltime capatai: 124 cm
 • Inaltime picioare: 10 cm
 • Inaltimea cadrului: 26 cm

Vezi detalii

 

Pat din lemn de pin si MDF Ferndale Grey / Oak

 

 

pat din lemn de pin

Patul Ferndale reprezinta un model care imbina armonios utilitatea si estetica, intr-o piesa de mobilier foarte rezistenta.

Farmecul stilului Clasic nu a fost niciodata mai usor de integrat in interiorul caminului. Colectia Ferndale îmbina clasicul si functionalitatea. Redefineste confortul cu ajutorul unor piese de mobilier elegante care te vor purta in timp si ofera o nota de autenticitate intregului camin. Aceasta colectie este perfecta pentru casa ta, oferindu-va placerea si calitatea de-a lungul anilor.

Pinul este un lemn de esenta moale, care creste in mai multe variante in multe parti ale lumii. Aspectul rustic al pinul ofera multa caldura si individualitate pieselor de mobilier. Lemnul de pin are o culoare deschisa si este un foarte bun aderent pentru vopseluri. Este ideal pentru mobilierul din camera copiilor, pentru sufragerii si oriunde ai nevoie de piese de mobilier simple, dar cu personalitate.

Citeste si  Cum alegi salteaua - ghid în 7 pași

Disponibil in 3 variante de dimensiuni:

Pentru saltea 90 x 190 cm: Lungime: 202 cm, latime: 104 cm, inaltime capatai: 105 cm, greutate: 35 kg

Pentru saltea 135 x 190 cm: Lungime: 202 cm, latime: 150 cm, inaltime capatai: 105 cm, greutate: 58 kg

Pentru saltea 150 x 200 cm: Lungime: 213 cm, latime: 165 cm, inaltime capatai: 105 cm, greutate: 64 kg

 • Inaltime cadru: 14 cm
 • Inaltime tablie picioare: 43 cm
 • Inaltime picioare: 20,5 cm
 • Adancimea saltelei in pat: 21 cm

Vezi detalii

 

Pat metalic Lima Alb

Pat metalic Lima Alb

 

Pat metalic Lima Alb

Un pat clasic cu cadru metalic foarte rezistent si versatil, ideal  pentru un dormitor în stil romantic retro. Patul este realizat în întregime din metal si contine suport pentru saltea tip lamelar.

Dimensiuni exterioare pat:

Pentru saltea 200 x 90 cm : Lungime: 210 cm, lăţime: 96 cm, înălţime căpătâi: 120 cm

Inaltime tablie picioare: 71 cm

Inaltime picioare: 27 cm

Inaltimea cadrului: 5 cm

Detalii tehnice:

Produsul este realizat din metal.

Patul conţine suport lamelar pentru saltea.

Furnizorul recomanda folosirea unei saltele de aproximativ 16 cm inaltime.

 

Vezi detalii

 

Pat din lemn si metal Viera

Mobilier dormitor paturi

Un pat modern ce combină lemnul și metalul pentru un aspect unic contemporan.

Dimensiuni pat:

 • Lungime: 206 cm,
 • latime: 166 cm,
 • inaltime capatai: 103 cm
 • Inaltime picioare: 19,5 cm
 • Inaltime cadru: 5 cm
 • Inaltime de la sol la sezut: 46 cm

Vezi detalii

 

Pat metalic negru cu insertii lemn cires Parma

Mobilier dormitor paturi

Pat metalic clasic într-o combinație de metal negru și lemnde cireș, ce îi conferă o eleganță subtilă.

Patul contine suportul pentru saltea de tip lamelar cu sipci longitudinale din lemn montate pe cadrul patului.

Patul este disponibil in mai multe dimensiuni :217 X 146 cm, 217 x 166 cm, 217 x189 cm.

Vezi detalii

 

Pat din lemn masiv si MDF Lisabona alb

Mobilier dormitor paturi

Un pat elegant pentru un dormitor clasic alb.Patul este construit din lemn masiv malaezian pe cadru de metal. Patul contine suportul pentru saltea de tip lamelar cu sipci longitudinale din lemn montate pe cadrul patului.

Patul este disponibil in mai multe dimensiuni:

200X140 cm, 200X140 cm, 200×160 cm

Vezi detalii

Produsele prezentate au garanție 2 ani și se livrează cu transport gratuit. Puteți vedea mai multe paturi de dormitor aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here