Perdele de bucătărie – idei, sfaturi, ghid de cumpărături

0
28136
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (12 voturi, medie: 4,42 din 5)
Încarc...

Perdele de bucătărie – cum să alegi perdelele de bucătărie pentru ca bucătăria ta să arate superb.

Perdelele de bucătărie nu au doar un rol funcțional, acela  de a crea un anumit grad de intimitate ci și un rol estetic foarte important. Perdelele sunt alături de fața de masă probabil cele mai importante decorațiuni de bucătărie. Așadar pentru ca  bucătăria voastră să arate bine trebuie să alegeți cu grijă perdele, să le dimensionați corect și să le asortați cu alte obiecte decorative din bucătărie.

Dacă vrei să vezi cât mai multe variante de perdele fie ele de bucătărie sau pentru orice altă cameră dar nu ai timp să colinzi 4-5 magazine, cu siguranță cea mai bună variantă de cumpărături e online.

Să vedem ce trebuie să luam în calcul când vrem să cumpărăm perdele de bucătărie

Materialul

Perdelele de bucătărie au o particularitate față de perdelele din celelalte camere, stau într-un mediu cu vapori de apă, ulei și fum de la gătit. Așadar materialul din care sunt realizate trebuie să fie rezistent la murdărie, rezistent la spălări multiple și rezistent la pătare. Bumbacul 100% este cel mai potrivit material pentru perdelele de bucătărie pentru că se spală ușor, dar și variantele de amestec de bumbac cu fibre sintetice nu este de o alegere de neglijat. Perdelele din lână sau cânepă sunt mai greu de întreținut, deci trebuie să țineți cont de acest lucru dacă totuși vă place vreun model din aceste materiale.

Perdelele de bucătărie din poliestere sunt de departe cele mai practice , foarte rezistente la pătare și la prețuri foarte accesibile. Poliesterul are calitatea de a da perdelelor transparenta necesară pentru a lăsa lumina să intre în bucătărie.

Tipuri de perdele de bucătărie

După forma și textura perdelei există câteva tipuri de perdele de bucătărie ce pot fi cumpărate online sau din magazine.

Dreaptă sau simplă

Este cea mai comună perdea de bucătărie. Ea acoperă în întregime suprafața ferestrei fie dintr-o singură bucată sau împărțită în două. Vă recomandăm acest tip de perdea dacă aveți o aerisire bună a bucătăriei cu ajutorul hotei, deci nu e nevoie să deschideți des fereastra, și aveți nevoie de mai multă ”intimitate”. Aveți  vecini vis a vis prea aproape, de exemplu la bloc.

Perdeau simplă din două bucăți are avantajul că poate fi strânsă în lateralele ferestrei și astfel dați o altă față bucătăriei atunci când aveți nevoie de mai multă lumină.

Tip cotină

Perdelele de bucătărie tip cortină sunt formate din două sau trei bucăți în funcție de model. Perdeaua din două bucăți este derivată din cea simplă dar cu un croi deosebit pentru a face bucle largi în partea de sus exact ca și cortina de la teatru.

Perdeaua tip cortină din trei bucăți are în partea de sus o a treia bucată de material de diverse înălțimi în funcție de croială.

Tip bistro sau  la jumătate

Perdeaua tip bistro sau jumătate, după cum îi spune și numele acoperă o jumătate sau după caz  2/3 din fereastră pe orizontală. Ea poate fi poziționată în partea de sus sau în partea de jos a ferestrei. Poziționarea în partea de jos a ferestrei, stil country sau bistro, trebuie să știți că are dezajantajul că blochează accesul la fereastră.

Acest produs îl puteți cumpăra de aici.

Așadar, dacă folosiți des fereastra nu e o opțiune, deși efectul estetic este unul spectaculos.

Tip stor roman

Perdelele de acest tip sunt realizate dintr-o singură bucată ce acoperă întreaga fereastră. Ele au un sistem de strangere în partea de sus realizat din cusături. Se strâng cu sfori ce încrețesc perdeaua în partea de sus a ferestrei în 2 sau 3 bucle mari. După caz sistemul de strângere poatefi de tip storuri romane, perdeaua face pliuri succesive pe măsură ce se strânge.

Acest produs a fost realizat La Oana

Din franjuri

Realizate din poliester sau macrame, perdelele de bucătărie din franjuri sunt o opțiune pentru bucătăriile cu design modern. Acestea au două avantaje majore, în primul rând oferă îndeajunsă intimitate celor din interior și sunt practice pentru că lasă acces la fereastră permanent.

Puteți cumpăra acest produs aici

Perdelele tip franjuri din macrame sunt in general lucrate manual  și reprezintă mici opere de artă fiind mult mai elegante mai ales într-o bucătărie în stil rustic sau country.

Designul

Găsiți o sumedenie de modele de perdelele de bucătărie  pe piață: cu forme geometrice sau floarele, cu desene sau imprimeuri dedicate bucătăriei. Ceea ce trebuie să stabiliți când alegeți designul perdelei este cât de încărcat să fie modelul, și dacă acesta se potrivește cu stilul mobilierului din bucătărie.

Într-o bucătărie modernă, cu finisaje și mobilă în stil contemporan perdeaua trebuie să aibă forme geometrice simple. Un design retro nu se prea potrivește unei bucătării de apartament de bloc,  dar unul shabby chic s-ar putea să înveselească întrega casă.

O perdea prea încărcată poate da o stare de disconfort mai ales într-o bucătărie mai mică fără o iluminare foarte bună.

Alegeți perdele cu dantelă sau părți croșetate dacă vă amenajați o bucătărie în stil retro franțuzesc sau rustic.

Culorile

Culoarea  dominantă sau una dintre culorile dominante ale perdelei trebuie să se regăsească în tema principală a amenajării bucătăriei. În general nu greșiți dacă culoarea principală a perdelei este alb sau o nuanță de crem, dacă aceasta se potrivește cu culoarea principală a mobilei și/sau finisajelor – faianță. Dacă faianța sau mobila sunt în culori naturale, atunci alegeți pentru perdeaua din bucătărie o culoare caldă: crem, beige, terracota.

Vă recomandăm de asemenea să alternați materialele în culori puternice cu cele neutre pentru a crea mai multă lumină și a nu încărca fereastra.

Recomadarea noastră este să apelați la sfatul unui designer sau specialist în perdele, atunci când alegeți culorile.

Lungimea

O caracteristică importantă a perdelei pentru că influentează prețul, sistemul de prindere dar și întreținerea ulterioară. După cum am vorbit și mai sus există câteva tipuri de perdele, cele mai scurte sunt cele tip bistro. Apoi sunt cele care acoperă întreaga fereastră dar nu o depășesc cu mult și în cele din urmă perdelele lungi până la câțiva centimetri de pardoseală. Acestea din urmă sunt mai rare în cazul bucătăriilor pentru că sunt greu de întreținut.

Sistemul de prindere

Există o mare varietate de sistemede prindere pentru perdele. Având în vedere că fereastra bucătăriei este destul de des folosită vă recomandă să folosiți un sistem pe șină sau pe inele, care este  foarte fiabil și nu forțează perdeaua. Dacă vreți să mergeți pe variante mai elegante puteți folosi și perdelele cu canal sau cele cu suporți de prindere din material textil. Sistemul de prindere trebuie să fie simplu pentru a va face ușoară montare și demonatarea perdelei atunci când trebuie spălată.

Întreținerea

Întreținerea perdelelor de bucătărie trebuie să fie ușoară.Materialul trebuie să permită spălarea la mașină și eventual să nu necesite călcare. Unele materiale rezistă și la curățarea chimică, ceea ce e un plus pentru că perdelele de bucătărie se îmbibă în timp cu ulei, grăsime, fum etc. Citișți etichetele ș descrierile materialor din care este făcută perdeaua pentru a ști exact ce recomandă producătorul pentru întreținerea lor.

Rolul perdelei

Înainte de a cumpăra o perdea de bucătărie trebuie să vă hotărâți care va fi rolul principal al acesteaia. Cu toții ne dorim ca o perdea să fie și funcțională și estetică dar unul dintre aceste două roluri este principal. Rolul perdelei îl stabiliți în funcție de frecvența cu care utilizați fereastra. Așadar o fereastră mai puțin folosită poate fi decorată cu o perdea a cărei rol este mai mult estetic, de design, și mai puțin funcțional.

Siguranța

Deseori siguranța folosirii perdelei este un factor ce nu este luat în calcul. Atunci când hotărâți dimensiunile perdelei de bucătăriei, verificați dacă aceasta nu va sta aproape de o sursă de căldură sau fos sau dacă nu va incomoda în  vreaun fel activitățile zilnice din bucătărie: utilizarea chiuvetei sau a aragazului. În cazul în care  sunt copii în casă și pot ajunge la perde cu ușurință gândiți-vă la siguranța lor.

Perdea de bucătărie gata făcută sau la comandă?

Perdelele gata făcute, standard, sunt de obicei mai ieftine și sunt produse în modele de masă. Dacă aveți oferestră de dimensiuni standard ca cea de apartament multe majoritatea ofertelor de perdele gata făcute se vor potrivi. Dacă doriți totuși ceva deosebit vă recomandăm să alegeți materialul și să cumpărați o perdea de bucătărie la comandă. În cazul în care aveși o fereastă de dimensiuni atipice varianta perdelei de comandă este cam singura opțiune.

Prețul

În funcție de marime, calitatea materialului, design și sistemul de prindere prețul poate varia destul de mult. Prețul unei perdele de bucătărie începe de la 70-80 lei fără sistemul de prindere și poate ajunge la 250 – 300 lei pentru o fereastră standard de apartament. În cazul perdelelor la comandă prețul poate fi cu 25-30% mai mare, dar dacă găsiți materiale textile ieftine și de calitate puteți să vă încadrați în același buget.

Măsurarea dimensiunile

Este poate cea mai importantă etapă în cumpărarea unei perdele de bucătărie. O perdea frumoasă prost dimensionată poate strica întregul aspect al bucătăriei sau chiar și mai rău poate să nici nu se potrivească. Pentru că măsurarea corectă este foarte importantă am făcut un mic ghid de măsurare pentru perdele de orice tip dar ăn special pentru cele de bucătărie.

Ghid pas cu pas de măsurare pentru perdele de bucătărie

1. Tipul de perdea

Stabiliți tipul de perdea pe care doriți să o cumpărați – masurătorile ulterioare se fac după acest pas. Fie că e tip cortină, bistro sau până aproape de pardoseală trebuie să știți exact ce anume măsurați pentru fiecare tip în parte.

2. Sistemul de prindere

Stabiliți poziția exactă a sistemului de prindere. Mai exact stabiliți, indiferent de sistemul de prindere  de unde începe perdeaua față de fereastră. Dacă ați stabilit sistemul de prindere , nu uitați să măsurați dimensiunile elementelor acestora când îl cumpărați.

3. Înălțimea

Înălțimea perdelei așa cum ați stabilit-o în funcție de tip trebuie să fie măsurată de la sistemul de prindere până peste fereastră în cazul în care doriți să o acopere. De obicei când vorbim de perdea cât fereastra ne referim la o perdea ce vine puțin peste blatul din interior cam 2-3 cm. Peste această înălțime mai adaugați o marjă de eroare de 1-1,5 cm. Dacă doriți ca perdeaua să facă falduri -adugați în plus 20-35% în funcție de amplitudinea faldurilor.

4. Lățimea

În cazul lățimii trebuie măsurată întâi lățimea suportului de prindere. Suportul de prindere trebuie să depăsească fereastra în ambele părți cu 5-8 % din lățimea ferestrei. Așadar pentru o fereastră de 50 cm lățime luați în calcul, de exemplu, un suport cu lățimea de 50 cm + 2,5 cm +2,5 cm =55cm – dar poate merge până la cca 58 cm. Ca și în cazul înălțimii luați-vă o marjă de eroare de 2 cm.

In funcție de densitatea și amplitudinea pliurilor pe care doriți să le facă perdeaua adăugați la lățimea suportului 25-35%.

5. Măsurarea

Măsurarea ferestrei se face pe marginea zidariei – a golului geamului și nu în interior. În cazul în care  perdeaua are 2 sau 3 piese masurați fiecare piesă în parte. Notați-vă dimensiunile pe o schiță pentru că va fi mai ușor de explicat unui consultant  al magazinului.

Perdeaua de bucătărie este o piesă importantă în decorarea bucătăriei, care va schimba felul în care arată bucătăria ta. Dacă urmezi aceste sfaturi cu siguranță vei fi mulțumită de alegerea făcută.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here