Cea mai mare provocare atunci cand iti amenajezi bucataria este sa rezolvi triunghiul standard care se creeaza intre frigider, aragaz si spatiul de luat masa. Triunghiul standard plaseaza chiuveta la jumatatea spatiului dintre frigider si aragaz, cu o suprafata de preparare a hranei intre aragaz si chiuveta. Designerii au redefinit distanta optima dintre laturile acestui triunghi pentru o eficienta maxima astfel incat gatitul sa nu parcurga pasi inutili. Sa vedem asadar care sunt ultimele trenduri in amenajarea bucatariei.
Acest concept traditional a fost inlocuit de unul nou, care vizeaza ergonomia. Bucatariile contemporane au creat zone functionale pentru gatit, curatare si mancat. De exemplu, o zona libera trebuie dedicata pentru gatit, cu un spatiu pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie. De asemenea, bucataria poate sa contina o a doua chiuveta mai mica, folosita exclusiv pentru mancare, ca acele chiuvete care se gasesc in restaurante, ca sa evitam contaminarea alimentelor.
Pardoseala
Pardoselile de bucatarie sunt supuse unui trafic domestic intens, de cele mai multe ori ele trebuie inlocuite din cauza uzurii. Vechiul linoleum arata acum mai bine ca oricand si se gaseste printre suprafetele cele mai usor de intretinut. Numai ca linoleumul este depasit, ca durabiliatate, de pardoselile din lemn acoperite de poliuretan. Piatra si gresia ofera multa culoare si texturi care amintesc de bucatariile traditionale mediteraneene.
Suprafetele
Un trend puternic in designul bucatariei este folosirea materialelor naturale: piatra, gresie, granit, cuart si marmura. Aceste materiale sunt rezistente la zgarieturi, flacara, apa si sunt foarte frumoase si elegante.
Multe bucatarii moderne sunt construite dintr-un singur material, cum ar fi inoxul, care da bucatariei un aer foarte comercial.
Spatiul de depozitare
Proprietarii de case sunt mai dornici sa maximizeze spatiul de depozitare din bucatarie, decat sa isi renoveze bucataria. Dulapurile mai vechi, dar bine construite si bine plasate sunt reconditionate sau revopsite. Daca aceste dupaluri sunt prost plasate sau prost refacute, este mai bine ca ele sa fie inlocuite. Sfatul nostru este sa inlocuiti aceste dupaluri cu sisteme modulare, care sunt foarte bine construite din punct de vedere al organizarii spatiului, cu multe rafturi, sertare si blaturi culisante.
Electrocasnice
Electrocasnicele din inox contiunua sa fie in trend, fiindca dau bucatariei o aura de profesionalism. Bucatariile contemporane se mai caracterizeaza prin electrocasnice in culori puternice, cum ar fi rosu, verde, albastru. Alt trend este ca ele sa para ca sunt facute dintr-o singura bucata de matreial, fara imbinari, linii sau intreruperi ale designului.
Iluminatul
Iluminatul bucatariilor schimba foarte mult aspectul lor. Un design bun de bucatarie va balansa iluminarea eficienta pentru zonele in care se gateste si in cele in care se mananca cu iluminarea intregii incaperi.
Lumina estompata nu mai este la moda. Spoturi mici suspendate in tavan, care dau o lumina directa, cu umbre stilizate si lampile care atarna sunt foarte moderne si completeaza foarte bine orice decor.
Sfaturi
Arunci cand va hotarati sa va renovati bucataria, nu incepeti renovarea imediat. Va sfatuim sa va rezervati timp, sa planuiti totul in detaliu si sa stabiliti un buget, pentru ca renovarea, odata inceputa, s-ar putea sa va coste mai mult decat v-ati propus sa cheltuiti.
Specialisti in design spun ca trendul actual este sa nu tineti seama de trenduri, ci sa alegeti un o bucatarie personalizata, functionala, mai degraba decat o bucatarie frumoasa, asadar ultimele trenduri in amenajarea bucatariei sunt cele care va plac si functioneaza pentru dvs.:)