Sănatatea noastră nu ține doar de alimentație ci și de mediul curat în care trăim, mai exact casa noastră. Soluțiile naturale de curățat sunt o alternativă viabilă la produsele de curățat din comerț.
Produsele de curățat din comerț conțin adesea substanțe chimice toxice, ce pot produce iritații și intoxicații și care de cele mai multe ori trebuiesc ținute departe de copii.
Daca tot a venit primăvara și ne pregătim de curățenia generală, ne-am gândit că ar fi oportun să vă prezentă 11 rețete de soluții naturale de curățat pe care le puteți face în casă.
Pentru aceste soluții de curățat naturale, majoritatea ingredientelor le avem în casă sau sunt foarte ușor de procurat de la magazinele specializate pentru casă.
Să vedem așadar ce ingrediente ne trebuie pentru rețetele pe care le vom folosi la curățenia casei.
- oțet alb
- praf de copt
- lămâi și / sau suc de lămâie
- sare fină sau grunjoasă
- ulei de masline
- săpun de casa
- săpun lichid de spălat vase
- bicarbonat de sodiu pentru spălat
- borax
Pe lângă aceste ingrediente avem nevoie bine inteles si de uneltele necesare pentru curățenie:
- manuși de cauciuc
- perii de frecat de diferite marimi
- recipient cu pulverizator – curat
- bureti
- mop
- matura
- cârpe curate
- aspirator
Acum că avem tot ceea ce ne trebuie putem trece la treabă:
1.Soluție naturală de curățat baia
Rețeta:
- 3/4 de cană de praf de copt
- suc din 1/2 lamaie
- 3 linguri sare
- 3 linguri săpun lichid de spălat vase
- 1/2 cană de otet
- 10 picături ulei esențial (opțional – pentru miros plăcut)
Amestecați toate ingredientele într-un lighean mediu pentru a face o pastă; folosiți peria sau bureții de curățat pentru a aplica pe cadă, pereți de duș și chiuvetă. (Asigurați-vă că testați o suprafață mică pentru a vă asigura că pasta nu zgărie suprafața căzii; dacă da, eliminați sarea din amestec! Clătiți bine cu apă și o cârpă umedă, apoi stergeți cu o cârpă curată sau un prosop vechi.
2.Soluție pentru vasul de toaletă
Rețeta:
- 1 cană praf de copt
- 1 cană oțet
- 10 picături ulei esențial (opțional)
Opriți supapa de curgere la toaletă și spălați de 1 sau 2 ori până când se scurge apa. Se toarnă praful de copt (carbonat de sodiu), apoi se toarnă încet în oțet, fiind sigure că veți acoperi cât mai mult din suprafața vasului de wc, apoi adăugați ulei esențial. Praful de copt va reacționa cu oțetul – acest lucru este normal! Folosiți peria de toaletă pentru a freca suprafața și a elimina orice depuneri sau pete. Dați drumul la apa și clătiți bine de 2-3 ori.
3.Soluție pentru curățat mobila
Rețetă:
- 3/4 cană ulei de măsline
- suc din 1/4 lamaie
- 1 lingura de otet
- 3-4 picături ulei esențial de lămâie (opțional)
Înmuiați o cârpa și strecurați excesul de apă. Înmuiați cârpa umedă în soluția de lustruirea mobilierului, ștergeți pe suprafața mobilierului fără a freca foarte tare. Stergeți apoi cu un prosop uscat vechi. Soluția poate fi folosită și pentru lustruirea produselor din oțel inoxidabil!
4.Soluție naturală de curățat geamuri
Rețetă:
- 1 ½ cani oțet
- 1 ½ cani de apa
- 5-10 picături ulei esențial (opțional)
Amestecați oțetul, apa și uleiul esențial împreună într-o sticlă cu spray. Pulverizați pe geam și folosiți racletă, sau un ziar motolit (Sfat: folosiți ziarele care au cel puțin 2 săptămâni pentru a evita degetele negre!).Pentru a sterge folositi o cârpă fără scame pentru a obține strălucire și claritate fără urme sau ațe. Soluția merge foarte bine pentru a da străluci cromul și blaturile după ce le-ai dezinfectat.
Citește continuarea articolului pe sanatatesinatura.info