Idei practice pentru iluminat bucataria – ghid practic cum să alegi corpurile de iluminat de bucătărie
Bucătăria e un spațiu în care ne petrecem din ce în ce mai mult timp, gătind sau socializând cu prietenii. Bucătăriile moderne vin să îndeplinească aceste funcții prin spații generoase atât pentru gătit cât și pentru luat masa în familie sau stat la un ceai cu prietenii. Aceste spații din bucătărie au nevoie de iluminat corect și cu stil.
În timpul zilei iluminatul bucătăriei se face natural printr-o ferestră bine dimensionată. Altfel lumina artificială folosită în timpul zilei în bucătării mai întunecoase afectează vedere și crează un disconfort . Daca stați la casă bucătăria ar fi de preferat să fie orientată spre sud pentru a avea lumina suficientă pe tot parcursul zilei.
Iluminatul artificial pe timpul serii sau a dimineților devreme pentru bucătării este nu doar o necesitate dar și un detaliu estetic ce poate transforma o bucătărie banală într-una pentru care prietenele te vor lauda.
Să vedem deci cum organizăm spațiul din bucătărie în așa fel încât acesta să fie cât mai bine iluminat. Ce soluții putem folosi pentru a avea o bucătărie iluminată eficient.
Idei practice pentru iluminat bucataria
Până să vă dăm câteva idei practice pentru iluminat bucataria trebuie să știți cum trebui împărțită aceasta în zone și cum trebuie ținut cont de acestea când se realizează rețeau electrică ce va deservi iluminatul.
Prima zona din bucătărie este cea a gătitului, ce cuprinde aragazul și hota, blatul de lângă și chiuveta. Aceasta zone este prima în ordinea importanței pentru că ea deservește scopului principal al bucătăriei.
A doua zonă importantă din bucătărie este cea în care se servește masa. Acesta este delimitată de masa în sine cu scaunele, eventual un blat. Restul zonelor sunt anexe și în general deservesc depozitării ustensilelor și ingredientelor necesar în bucătărie.
Daca bucătărie este una mica, iluminatul ar trebui realizat cu becuri care degajă o lumină caldă. Lumina caldă este lumina becurilor normale cu incandescență. Lumina neoanelor este o lumină rece neindicată în spațiile mici. Lumina rece este în general impersonală și este destinată altor spații decât locuința:birouri, pivnițe, magazii.
Folosește iluminatul zonelor mai sus amintite : plită, blatul de lucru, chiuveta, locul de luat masa. Lumina în zona de lucru – aragazul, blatul, chiuveta trebuie să aibă o intensitate mai mare. Aici în timp ce gătiți trebuie să fiți atent la detalii deci aveți nevoie de multă lumină astfel ca, ochii să nu obosească. Pentru a mări luminozitatea în aceste zone folosiți spoturi. Acestea pot fi aprinse doar ocazional atunci când este nevoie așadar faceți și o economie de curent.
Daca blatul de lucru se află sub corpurile suspendate din bucătarie exista o varietate de sisteme de iluminare. Se pot folosi tuburi fluorescente mici, benzi sau becuri LED. Nu recomandăm în aceste locuri becurile clasice, pentru ca acestea degaja prea multa caldura și pot afecta obiectele din apropiere.
Plita sau aragazul
Plita sau aragazul sunt de obicei luminate de becurile integrate în hota de gătit. Majoritatea hotelor au și această funcție.
Chiuveta
Iluminarea chiuvetei și a blatului de lucru, zona intens folosită în bucătărie la gătit, sunt recomandate montarea surselor de lumină în partea inferioară a corpurilor suspendate, cum ar fi becuri neon de intensitate mică, spoturi cu becuri LED sau cu halogen, în funcție de designul bucătăriei.
Ideal pentru a fi folosite în această zonă sunt spoturile rotunde ce focalizează lumina mai bine, însă poți instala și spoturi de alte forme pătrate dreptunghiulare daca acestea se potrivesc mai bine cu designul mobilei de bucătărie.
Deasupra zonei în care de obicei iei masa, poți monta corpuri de iluminat suspendate de tip lustră sau pendul. Acestea vor lumina perfect întreaga suprafață a mesei dar și zona scaunelor.
Pentru reducerea consumului puteti folosi becuri economice cu lumină caldă, care își vor amortiza investiția în timp sau becuri de tip LED, care sunt din ce în ce mai accesibile.
Nu recomandam folosirea aplicelor în bucatarie. Acestea au în general o dispersie a luminii mai mică decât lustrele sau corpurile de iluminat tip pendul. Într-o bucătărie mică, dacă doriți un efectul vizual de „lărgire” a spațiului vă recomandăm să puneți o sursă de iluminat sub corpul central suspendat, undeva la mijloc sau la marginea opusă peretelui, pentru a crea senzația de adâncime.
Pentru marirea vizuală a spațiului dintr-o bucătărie mică, designerii folosesc spoturi montate deasupra corpurilor de mobilă suspendate. În felul acesta se contureza zona în care aceste spoturi cu becuri LED sunt montate.
Cand folosiți spoturi este necesar să determinați numarul optim, pentru că, prea multe sunt costisitoare și inutile și prea puține nu au efectul dorit.
Mai trebuie să știți și că spoturile din tavan nu vor ilumina corect suprafețele verticale. Aceste spoturi sunt de obicei recomandate pentru iluminatul menit să accentueze anumite zone sau piese decorative deosebite.
Iluminatul e o artă chiar și în bucătărie. O arta în care trebuie totuși să urmezi niște reguli.
Ți se pare util articolul? Dacă da, dă-ne un share, asta ne bucura și ne motivează să mai scriem.