Lampadare – ghid practic de cumparat

0
4524
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (12 voturi, medie: 4,75 din 5)
Încarc...
lampadare torta

Lampadarele sau lampile de podea, cum mai sunt cunoscute, sunt poate printre cele mai spectaculoase corpuri de iluminat.

Corpurile de iluminat din casă furnizează lumina potrivită pentru majoritatea activităților, dar uneori  aveți nevoie să beneficiați de lumina suplimentară furnizată de lampadare.

Lămpile de podea oferă o opțiune convenabilă pentru a lumina spațiul direct în jurul dvs., fără a fi nevoie să vă plimbați prin cameră pentru a ajunge la un întrerupător.

Multe tipuri de lampadare sunt excelente pentru a furniza lumină pentru a citi sau pentru a lucra. Și adesea adaugă ceva suplimentar în  designul spațiului în care le-ați pus – unele depășesc funcția de iluminat și funcționează și ca o operă de artă în sine.

Tipuri de lampadare

Există câteva categorii principale de lampadare pe care le veți întâlni în  piațade corpuri de iluminat.

Lampadare umbrite

Lampadarele umbrite, denumite uneori lămpi de pardoseală consola sau lămpi tradiționale de podea, sunt probabil tipul de lampă pe care o imaginați prima dată când vă gândiți la un lampadar. Ele au o bază mare cu un stâlp care se ridică la 1,5 până la 2 metri până la un bec care este înconjurat de un abajur tradițional.

Aceste lămpi sunt excelente pentru a lumina spațiul în jurul unei mese sau a unui scaun, pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a citi sau de a îndeplini alte sarcini de care aveți nevoie pentru a putea vedea mai bine.

Acestea sunt destul de comune, astfel încât să puteți găsi o gamă largă de modele în această categorie și lampadare umbrite care vin la o mulțime de forme și matriale la prețuri într-o gamă largă.

Lampadare torță

Lampadarele torță sunt similare cu lămpile de pardoseala umbrite, cu excepția faptului că umbrele cad mai jos, iar lumina este proiectată în sus.

Asta înseamnă că nu furnizează atât de multă lumină directă ca și lampadarele umbrite și nu va fi la fel de util pentru ceva de genul lectura, dar în schimb ofera iluminare ambientală care poate crea o atmosferă placută în cameră.

Ca și în cazul lămpilor de pardoseală umbrite, aveți un număr mare de opțiuni de design și o varietate de prețuri pe care le puteți găsi.

Lampadare arcuite

În loc să aibă un stâlp care pleacă direct de la bază, la fel ca celelalte două opțiuni, lampadarele arcuite au un cadru cu vârful superior în jos de care este agățat becul/abajurul.

Ele sunt adesea ajustabile, astfel încât să puteți schimba încotro lumina este îndreptată în funcție de necesitățile dvs. Unele lampadare arcuite au și o varintă umbrită, dar cele mai multe nu.

De asemenea, este destul de comun ca lampadarele cu arc să aibă mai multe surse de lumină, astfel încât să obțineți mai multă lumină de la acestea și să puteți regla încotro este îndreptată fiecare sursă de lumină  pentru o mai mare flexibilitate.

Lampadare proiector

Cu design inspirat din industria cinematografica lampadarele proiector sunt exact ca și proiectoarele. Lumina este unidirectională și ajustabilă ca apoziție și intensitate. Acest tip de lampadare sunt recomandate dacă majoritatea activităților de seară necesită focalizarea luminii într-o anumită zonă.

Citeste si  Philips Hue - ghid practic: becuri, accesorii, corpuri de iluminat

Mai multe lampadare retro ca cel din amenajarea de mai sus gasiti aici

Mai există bineînțeles și alte tipuri de lampadare așa cum puteți vedea în video-ul de mai jos, si câteva sfaturi de poziționare a lampadarului.

Ce trebuie luat în calcul când cumperi un lampadar

Nu toată lumea cumpăra o lampă de podea nouă având aceleași criterii de cumpărare. Știind, de la început, ce factori sunt cei mai importanți pentru dvs. vă va ușura căutarea lămpii de podea potrivite. Iată câteva din cele importante criterii pe care trebuie să le aveși în vedere în timpul căutării dvs.

Luminozitatea

Când cumpărați un lampadar, aveți nevoie de el pentru a servi funcția de bază,aceea de a furniza cât mai multă lumină. În unele cazuri, aceasta va însemna să mergeți pentru o lampă care să aibă un grad de luminozitate mare în zona ce vă interesează. În alte cazuri, luminile slabe care adaugă ceva la ambianța camerei sunt suficiente.

Dacă aveți nevoie de lampa pentru podea pentru a lumina un spațiu suficient de mare sau pentru a oferi o lumină focalizată într-un singur loc, atunci va trebui să căutați ceva care oferă un nivel bun de luminozitate.

Lampadarele arcuite și lămpile tradiționale de podea oferă o luminozitate mai mare decât lămpile torță, iar lămpile individuale de podea ale fiecărui tip pe care îl considerați vor oferi rezultate variabile în această categorie.

Dacă nu reușiți să verificați nivelul de luminozitate pe care o oferă un lampadar,  verificați recenziilor clienților pentru a vedea ce spun oamenii despre acest lucru sau intrebați un consultant din magazin fie el online sau fizic.

Tipul de iluminat

Nu toate luminile servesc aceluiași scop. Iluminarea focalizată, este cel mai bun pariu dacă doriți ca lampadarul să furnizeze suficientă lumină pentru a citi, a tricota sau a face orice fel de muncă care necesită lumină mai multă.

În unele cazuri, doriți ca lumina să se răspândească pentru a oferi iluminarea unui spațiu mai mare. Multe dintre luminile de plafon – lustre sau candelabre instalate în majoritatea locuințelor fac acest lucru – în loc să lumineze un anumit loc, ele sunt proiectate pentru a oferi iluminare uniformă în întrega cameră.

Deoarece lustrele sau candelabrele au acest rol nu este recomandat să folosiți lampadare pentru a ăndeplini această funcție.Totuși, dacă căutați ceva care poate funcționa ca o alternativă la lumina plafonului, atunci ar trebui să încercați să găsiți o lampă de podea care luminează un spațiu cât mai mare.

Pentru unii clienți, un lampadar este mai mult despre design decât despre luminozitate. Iluminarea slabă poate face un spațiu să se simtă mai relaxat și mai confortabil. Multe lămpi pentru podea sunt proiectate pentru a oferi un fel de iluminat ambiental care ajută un spațiu să atingă acea atmosferă.

Stilul

Când vine vorba de design, clienții au o gamă largă de opțiuni atunci când vorsă aleagă stilul lămpilor de podea disponibile. Lampadarele vin într-o multitudine de culori și modele diferite. Unele reușesc să fie funcționale, dublând, de asemenea, o operă de artă pe care musafirii dvs. ar admira-o.

Citeste si  Cum alegi veioza pentru dormitor

Adesea, lampadarele realizate de designeri  și  mai impresionante sunt din zona mai scumpă, dar aveți un număr mare de opțiuni elegante, și în zona prețurilor accesibile.

Stilul lampadarului trebuie în primul rând să se încadreze estetic în stilul mobilierului camerei, fie el living sau dormitor.

Prețul

Prețul lampadarelor începe undeva la 70-80 lei, un lampadar absolut comun și banal dar care oferă funcționalitățile de care aveți nevoie, și poate ajunge și la 2500 -3000 lei. Acestea din urmă sunt în general realizate în serii mici si poartă amprenta unui designer de interior renumit.

Cele mai multe lămpi de podea se încadrează undeva în mijloc, 800 -1200 lei, așa cum v-ați aștepta. Indiferent de bugetul dvs., ar trebui să puteți găsi o lampă de podea care să se potrivească nevoilor dvs. de bază, dar dacă aveți mai mult de cheltuit, veți avea o selecție de lampadare care îndeplinesc dorințele voastre de design.

Mărimea

Marea majoritate a lampadarelor au o bază destul de mică, un pătrat cu latura de 30-40 de cm sau  un cer cu această rază. În privința lampadarelor arcuite trebuie să luați în calcul o suprafață mai mare, de obicei suprafața suportului plus suprafața abajurului și un 10% în plus.

Chiar dacă majoritatea lampadarelor nu sunt deosebit de mari, trebuie să vă gândiți cu atenție la modul în care cel pe care îl cumpărați se va potrivi în spațiul pe care îl aveți în minte. Nu doriți ca lampadarul  să devină un pericol de declanșare a unui incendiu, fiind prea aproape de un corp de mobilier sau întotdeauna să simțiți că este în calea voastră.

Înălțimea

În ce privește înălțimea majoritatea lampadarelor sunt în zona 1,5 – 2 metri. Există totuși și aici o regulă de care trebuie să țineți cont. Abajurul lampadarului trebuie să fie la nivelul  privirii membrilor din casă,pe cât posibil. Bineînțeles nu se pune problema celor reglabile pe înălțime.

Înălțimea lămpii dvs. de podea va influența zona pe care lampadarul poate să o lumineze. Dacă becul este situat aproape de cap în timpul ce sunteți așezat, acesta va oferi o mai mare luminozitate în timp ce citiți sau lucrați. Dacă este mai sus, nu va fi la fel de luminos, dar vă poate împiedica să vă loviți la cap.

Trebuie să găsițiun echilibru, care asigură că primiți lumina de care ai nevoie fără ca lampadarul să vă incomodeze. Lămpile de pardoseală reglabile fac acest lucru mai ușor, deoarece puteți schimba locurile în care lumina este localizată la fiecare utilizare, dar există încă limite legate de adaptabilitatea lor. Înainte de a efectua o achiziție, luați în considerare dacă înălțimea este funcțională pentru dvs.

Amplasarea

În timp ce cele mai multe lămpi de podea sunt suficient de ușoare pentru a fi ușor de deplasat dintr-un loc în altul, este cel mai bine să aveți o idee despre locul unde veți pune lampadarul înainte de al cumpăra. Când știți unde va merge, puteți fi sigur că veți obține   iluminatul corect pentru nevoile camerei și puteți confirma că există suficient spațiu pentru lampa de podea înainte de a o cumpăra.

Citeste si  10 lampi din lemn pentru o atmosferă unică

Veți avea, de asemenea, șansa de a încerca să-l imaginați în spațiu. Unele modele sau culori ar putea arăta grozav într-o fotografie de pe un site web, dar nu se potrivesc într-adevăr cu stilul camerei pe care o gândiți. Găsirea stilului potrivit nu înseamnă în întregime alegerea ceva care vă place, de asemenea, doriți să luați în considerare contextul în care va funcționa în spațiul pe care îl veți păstra.

Consumul

Ca și alte corpuri de iluminat, lampadarele sunt evaluate de Energy Star. Găsirea unei lampi de podea cu certificarea Energy Star vă poate economisi până la 250 lei pe an la costurile cu energia.

De asemenea, veți folosi mai puțină energie dacă mergeți cu o lumină care are un variator, astfel încât să utilizați doar cât mai multă lumină de care aveți nevoie în orice moment. Și, bineînțeles, folosit inteligent lampadarul  va face o mare diferență. Pur și simplu, asigurându-vă că o opriți ori de câte ori nu o utilizați în mod activ.

Alte opțiuni

Măsuță: Unele lampadare sunt dotate cu o măsuță sau poliță încorporată, oferind un spațiu contra-spațiu pentru a vă pune o băutură sau pentru a adăuga ceva decorativ, oferind în același timp funcția primară a iluminării.
Reglabil: Lampadarele reglabile oferă flexibilitatea de a muta sursele de lumină în funcție de necesitățile dvs. în orice moment dat. Luați în calcul această opțiunemai ales în camerele ceva mai aglomerate.
Mai multe surse de lumină: Unele lămpi de pardoseală au mai multe surse de lumină, care furnizează mai multă lumină și, adesea, se adaugă la estetica lampadarului. În unele cazuri, puteți activa și dezactiva individual sursele de lumină, în loc să aveți doar unul pentru controlul tuturor.

Recomandarile noastre:

 

Lampadar Action 4026 Argintiu

Lampadar simplu portocaliu cu lumina de cititUn lampadar clasic cu lumina de citit realizat din metal in stil modern.Eleganta in design simplu

Vezi detalii

 

 

 

 

 

 

Lampadar de markt megapolis somproductLampadar De Markt Megapolis Edgar

Este modul perfect pentru a imbogati designul casei, in zone precum dormitorul si livingul dumneavoastra. Modelul sau unic ofera o nota de eleganta si un plus de confort locuintei si totodata este realizata cu o atentie deosebita din materiale de exceptie.

Vezi detalii

 

 

Lampadar glamy x auriu somproductLampadar Glamy X Auriu

Lampadarul Glamy X impresioneaza prin designul elegant. Forma simpla și subtila caracterizeaza aceasta colectie și integreaza perfect în locuinta dumneavoastra oferindu-i o nota de eleganță.

Vezi detalii

 

Vezi mai multe modele de lampadare

În loc de concluzii

Lampadarele pot face diferența în cât de bine puteți vedea ce faceți în spațiile din casa dvs. Și ei pot face spațiile în care petreceți cel mai mult timp mult mai frumoase și primitoare, dacă alegeți un lampadar care vă place cu adevărat. Lampadarele sunt funcționale, frumoase și vă pot ajuta să faceți economie de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here