Philips Hue – ghid practic: becuri, accesorii, corpuri de iluminat

0
116
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Philips Hue iluminat casa

Milioane de culori ├«n casa – iluminat inteligent, de unde s─â ├«ncepi cu sistemul Philips Hue ca s─â ├«╚Ťi iluminezi casa ├«n cel mai inteligent mod.

├Ä╚Ťi place conceptul de casa inteligent─â ╚Öi te pasioneaz─â gadgeturile pentru cas─â? Atunci unul din pa╚Öii naturali este s─â ├«╚Ťi iluminezi casa ╚Öi gr─âdina cu sistemul Philips Hue.

Bine├«n╚Ťeles c─â exista ╚Öi alte platforme ce ofera solutii de iluminat inteligent al casei, dar vom descrie sistemul inteligent de iluminat Philips Hue din mai multe motive.

Dintre toate sistemele de iluminat inteligente Philips Hue este ├«n momentul de fa╚Ť─â cel mai bine integrat cu sistemele de control online precum Amazon Alexa, Google Home , Apple HomeKit sau Razer Gamer┬á – pentru ├«mp─âtimi╚Ťii de jocuri pe calculator. De asemenea sistemul e compatibil cu Logitech Harmony si IFTTT.

Ok, ok pentru unii sistemele inteligente de mai sus s-ar putea s─â sune SF. Da, casa inteligent─â exist─â, dar nu v─â face╚Ťi griji nu e nimic complicat. ╚śi odat─â ce ve╚Ťi descoperi lumea sistemelor inteligente pentru casa ve╚Ťi dori tot mai mult s─â controla╚Ťi casa ╚Öi dispozitivele din ea. Dar s─â revenim la Philips Hue.

Daca a╚Ťi ajuns aici ├«nseamn─â c─â vre╚Ťi s─â afla╚Ťi mai multe despre acest sistemul inteligent de iluminare a casei: ce este, cum se conecteaz─â, cu ce e compatibil. Trebuie s─â ╚Öti╚Ťi toate informa╚Ťiile despre acest sistem pentru c─â Philips Hue nu e chiar ieftin, dar, crede╚Ťi-ne merit─â to╚Ťi banii.

Ce face Philips Hue?

Să vedem ce e așa grozav la sistemul Philips Hue, de ce ne-am dori unul. Să o luam pe rând:

 • Po╚Ťi controla lumina din casa cu ├«ntrerupatoare wireless. Deci adio cabluri!
 • ├Äntrerupatoarele wireless pot seta prin simpla atingere intensitatea luminii – de la difuz la luminos ╚Öi de la alb cald la natural rece.
 • Po╚Ťi seta intensitatea luminii ╚Öi culorile din camera (pentru culori v─â trebuie becuri speciale tot Philips HUE)
 • Po╚Ťi sinconiza lumina ╚Öi culoarea luminii din camera cu muzica ╚Öi filmele pentru a crea o super atmosfera.
 • Poti controla prin smartphone sau tablet─â luminile din toat─â casa prin consola Philips Hue. O s─â vorbim pu╚Ťin mai t├órziu despre ea.
 • Controlul luminii poate fi facut online ╚Öi c├ónd nu e╚Öti acasa. Ceva de genul Home Alone:)
 • Poti controla fiecare lustra, lampa veioza orice corp de iluminat din casa conectat la Philips Hue.
 • Philips Hue conectat la un sistem ca Alexa, Google Home, Apple HomeKit ofer─â posibilitatea controlului vocal al luminii din casa. Cool, nu!
 • Becurile LED Philips au un consum redus de energie si durata foarte mare de viata.
 • lampi colorate Philips HUE

Am văzut ce ofera Philips Hue, de unde începem? Ce instalăm și cum?

Philips HUE Kitul de start

Ca orice sistem inteligent de iluminat care se respect─â Philips HUE are pachete de start care s─â te introduc─â ├«n lumea milioanelor de culori ╚Öi a iluminatului inteligent al casei. Exista mai multe Philips Hue starter Kit ├«n func╚Ťie de num─ârul de becuri, tipul de becuri inteligente – cu lumina alba sau cu o gama uria╚Öa de culori -16 milioane!

Cel mai ieftin Philips Hue Starter Kit pret : aproximativ 400 lei

Pachetul de start, cel mai simplu arată cam așa:

Philips Hue pachet start

Pachetul con╚Ťine cea mai important─â piesa a sistemului Philips Hue, consola Philips Hue sau bridge-ul. Consola este de fapt creierul sistemului ╚Öi face conectarea cu┬á toate corpurile de iluminat din cas─â – internet ╚Öi smatphonul sau tableta.┬á Pute╚Ťi cump─âra consola ╚Öi separat dar cele┬á mai bune oferte ram├ón cele de la pachetele de start. Vom discuta mai tarziu despre ce face Consola Philips Hue. ├Än pachet al─âturi de consol─â mai g─âsi╚Ťi dou─â becuri inteligente cu lumina alb─â. Becurile pot fi controlate prin ├«ntrerup─âtor dimabil (reglarea intensit─â╚Ťii luminii) sau cu ajutorul consolei Philips Hue din smartphone sau tablet─â.

Acest Philips Hue starter Kit e cel mai bun mod de a ├«nv─â╚Ťa sistemul, cum se controleaz─â si ce func╚Ťii are.

Dac─â vreti s─â trece╚Ťi direct la iluminatul multicolor controlat wireless sau prin smartphone sau tableta (Copii se vor distra foarte tare cu acest sistem!):

Philips HUE Starter Kit RGB pret : aproximativ 500 lei (promotie)

Philips Hue Starter Kit color

Acest pachet difer─â de cel de sus prin becurile LED RGB. RGB – Red Green Blue – culori de baz─â din care se poate obtine orice alta culoare. Deci pachetul asta iti da posibilitatea sa iti imbraci casa in ce culori vrei prin aplicatia de pe smartphone sau tableta.

Exist─â ╚Öi pachete de start Philips Hue ceva mai complexe, de exemplu cu 3 becuri Albe sau 3 becuri RGB. Ce e important de re╚Ťinut este c─â ca s─â po╚Ťi s─â te bucuri de toate func╚Ťionalit─â╚Ťile sistemului inteligent Philips HUE trebuie s─â ├«ncepi cu un pachet de start. Toate pachetele de start Philips HUE au inclus─â consola Philips Hue care este piesa central─â a ├«ntregului sistem.

Cum instalez Philips HUE?

Pentru ├«nceput odata pachetul de start cump─ârat, indiferent care dintre ele, consola Philips Hue trebuie conectat─â la internet. Prin cablul Ethernet din pachet aceasta, se conecteaz─â la routerul t─âu din cas─â. Aten╚Ťie consola se conecteaz─â la router doar prin cablu, aceasta fiind ╚Öi o m─âsur─â de siguran╚Ť─â. Aceast─â conexiune nu trebuie s─â fie wireless.

instalare consola Philips HUE

In╚Öureabeza becurile ├«n corpurile de iluminat din cas─â unde vrei s─â luminezi. Becurile sunt pe dulie E 27 – dulie universal─â, majoritatea corpurilor de iluminat au aceasta dulie standard.

Acum descarc─â aplica╚Ťia Philips Hue pentru Adroid sau iOS pe smartphone sau tablet─â. Aplica╚Ťia este gratuit─â. Procesul de set-up al aplica╚Ťie v─â va ghida foarte u╚Öor prin to╚Ťi pa╚Öii necesari instal─ârii.

Becuri ╚Öi aplica╚Ťia trebuie legate ├«ntre ele, imperecheate, s─â zicem, astfel ├«nc├ót aplica╚Ťia s─â le recunoasc─â. Nu ar trebuie s─â ave╚Ťi vreo problema ├«n aceast─â faz─â, dar dac─â totu╚Öi nu v─â iese din prima pute╚Ťi repeta procesul.

E important s─â denumi╚Ťi ├«n aplica╚Ťie fiecare bec ╚Öi fiecare camera pentru a le putea controla individual. Aplica╚Ťia v─â permite controlul fiec─ârui bec ╚Öi fiec─ârei camere separat, iar dac─â folosi╚Ťi un asistent de genul Siri sau Alexa pute╚Ťi controla vocal luminile din cas─â. Asta e o parte a distrac╚Ťiei de care ai parte cu acest sistem inteligent de iluminat al─âturi de copii.

Aplica╚Ťia Philips Hue are, ├«n momentul instalarii c├óteva scene, adic─â scheme de iluminat predefinite. Pe l├óng─â scheme de luminat de baza, cu lumina alba calda asem─ân─âtoare luminii naturale, aplicatia ├«╚Ťi ofer─â ╚Öi c├óteva scene de lumin─â interesante. Spring Blossom ├«╚Ťi ofer─â a╚Öa cum ├«i spune ╚Öi numele┬á (Inflorire de prim─âvar─â) lumini aleatorii ├«n nuan╚Ťe de roz, ro╚Öu ╚Öi alb. Pentru o atmosfera mai r─âcoroas─â schema Lumini Nordice (Northern Lights) ├«╚Ťi ├«mbraca ├«nc─âperea ├«n nuan╚Ťe de verde ╚Öi albastru.

Chestia tare e ca poti s─â ├«ti faci propriile scheme de iluminat pe care apoi s─â le salvezi. Cu o simpla comanda vocala (daca folosesti un asistent!) sau dintr-o simpl─â atingere, po╚Ťi lumina casa ├«n schema dorit─â instant.

Cum func╚Ťioneaz─â sistemul Philips HUE

Ca s─â fim mai succin╚Ťi am realizat o schema simpl─â ce explic─â cum func╚Ťioneaz─â sistemul Philips HUE, ce dispozitive se leaga ├«ntre ele si cum comunica fiecare componenta a sistemului Philips HUE.

Functionare Philips HUE

 

Acum, si cateva explicatii. ZigBee este sistemul wireless, asemenator cu Wi Fi prin care becurile inteligente Philips HUE comunica cu consola. Becurile, ca de aia se numesc inteligente, au un emitator receptor ce comunica cu consola prin acest ZigBee. Consola Philips Hue nu e altceva decat un translator între sistemul Zig Bee și routerul care face legatura prin internet cu orice dispozitiv.

Comunicarea intre smartphone router consola Philips HUE si becurile inteligente se face instantaneu. Așadar nu trebuie să vă faceti griji că sistemul va avea sincope sau va răspunde cu întarziere la comenzi.

Pentru c─â routerul conecteaz─â consola Philips Hue cu internetul, prin cloud, tu po╚Ťti controla sistemul de iluminat┬á prin orice dispozitiv ce are instalat aplica╚Ťia Hue, oriunde te-ai afla.

Câteva detalii despre ZigBee și sistemul de comunicare.

 • ZigBee e o retea wi fi locala, asadar este gratuita si nu necesita costuri suplimentare.
 • Zig Bee este o retea cu cheie de indentificare, astfel ca nimeni nu poate interveni odata ce sistemul a fost setat.
 • ZigBee nu consuma mai mult din banda de internet. ZigBee de fapt nu are legatura directa cu internetul dec├ót prin intermediul consolei.
 • ZigBee are ├«n spate un software ce este actualizat cu regularitate pentru a face fa╚Ť─â criteriilor de secutitate dar ╚Öi ruleaza deja de c├ó╚Ťiva ani.

Legatura dintre router și consola este realizată prin cablu ceea ce presupune instalarea consolei aproape de router. Acesta ar putea parea un incoveninent la prima vedere, dar exista un motiv foarte intemeiat pentru care se foloseste cablul.

Daca routerul ╚Öi consola Philips Hue s-ar conecta wireless, exist─â ╚Öanse mari ca aceasta comunicare s─â fie interceptat─â ╚Öi deci mai pu╚Ťin sigur─â.

Becurile Philips Hue

Există mai multe tipuri de becuri pentru sistemul Hue și unele  variante chiar compatibile. Dar să vedem întâi ce oferă Philips:

Bec Philips HUE Ambiance A19

bec Philips Hue

Bec Philips HUE cu intensitate reglabila de la alb cald la alb rece. Intensitatea luminii reglabila doar prin dispozitivele compatibile Philips HUE. Becul foloseste Dulie E27. Garantie 24 de luni. Pret bec LED Philips Hue – aproximativ 150 lei.

 

 

 

 

Bec Philips HUE A60 9.5W

bec LED Philips Hue RotundBec Philips HUE Alb  rotund conectabil la sistemul de iluminare inteligent. Reglarea intensitatii prin intrerupator dimabil Philips HUE. Flux luminos reglabil temperatura de la alb cald la alb rece prin consola Philips HUE. Conectabil la smartphone sau tableta.Pret bec LEd Philips HUE aproximativ 100 lei.

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB

bec LEd Philips HUE RGBProbabil becul cel mai spectaculor al sistemului inteligent de la Philips. 16 milioane de culori. Dulie universala E27. Becul care iti va colora casa si va crea atmosfera pe care ti-o doresti. Pret bec LED Philips HUE – aproximativ 300 lei.

 

 

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB B39 6.5W E14

bec led lumanareAcelași tip de bec colorat ce ofera gama celor 16 milioane de culori dar în format lumanare si pe dulie E14, dulia pentru veioze.

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB 6.5W GU10

bec LED Philips HUE pentru spoturiBecul special cu dulie g10 folosit in general pentru spoturi. Aceleasi avantaje ca si la celelalte becuri din gama – 16 milioane de culori intensitate reglabila a luminii, control prin dispozitive smart, etc.

 

 

 

 

Toate aceste becuri LED sunt garantate sa functioneze 25.000 ore adica la o medie de 3,5 ore pe zi inseamna peste 7000 de zile adica vreo 19 ani. Tot mai crezi ca becurile LED Philips Hue sunt scumpe? ­čÖé

Acesoriile sistemului Philips HUE

Ca orie sistem inteligent care se respecta, si acesta are in componenta cateva accesorii care te ajuta sa iti instalezi si diversifici sistemul de iluminat din casa.

Consola Bridge Philips HUE

consola Philips Hue -bridgePiesa centrala a sistemului – creierul fara de care sistemul nu poate fi numit inteligent. Recomandarea nostra este sa nu il achizitionati separat ci intr-un pachet de start – vezi mai sus .Pret consola Bridge Philips HUE aproximativ 300 lei.

 

 

 

Intrerupator inteligent Philips Hue Tap

intrerupator Philips HUEIntrerupator touch Philips HUE Tap. Intrerupator wireless pentru controlul sistemului Philips HUE. Simplu de operat prin atingere poate controla pana la 4 sisteme HUE maxim 50 de becuri. Nu are nevoie de baterii. Compatibil cu dispozitive smart. Raza de actiune 15-30m.  Se vinde si cu suport de prin pe perete. Garantie 24 de luni. Pret Intrerupator Inteligent Philips HUE aproximativ 300 lei.

 

Philips HUE Dimmer

Intrerupator wireless Philips HUEIntrerupator cu suport  de prins pe perete (magnetic) ce poate fi folosit si ca telecomanda. Durata de viata 50.000 click-uri. Baterii incluse. Garantie 2 ani. Nu recomadam achizitionarea separat ci mai degraga cu un pachet cu becuri sau un corp de iluminat din gama HUE. Pret Intrerupator HUE aproximativ 100 lei.

 

 

 

Senzor de miscare

senzor de miscare si lumina Philips HUESenzor de miscare wireless si de lumina zi-noapte. E usor de instalat , prevazut cu lumina de veghe. Vine cu baterii incluse si are garantie 2 ani. Ce nu am aflat este daca poate fi folosit la exterior. Pret senzor de miscare wireless aproximativ 200 de lei.

 

 

 

Corpurile de iluminat din gama Philips HUE

Cand am auzit  de sistemul inteligent de la Philips aveam deja in minte ca sunt 4-5 corpuri de iluminat ce nu iti ofera prea multa varietate. Am fost foarte surprisi sa vedem ca familia de corpuri de iluminat Philips HUE e una foarte numeroasa.

Mai mult decat atat au unele corpuri speciale pentru baie, de exemplu care sunt de-a dreptul spectaculoase. In plus au si corpuri de iluminat de exterior pentru gradina si curte care arata bine si sunt rezistente la intemperii.

Ne-am gandit ca ar fi util sa le grupam dupa camera in care ar putea fi folosit sau sunt recomandate.

Bucatarie

 

Phoenix alb

Lustra Philips HUE

PRET: 1387.79 LEI

Plafoniera  Fair Negru

plafoniera Philips HUE

PRET:1010.33 lei

Lustra Cher Negru

lustra Philips Hue Negru

PRET: 1010.33 lei

Dormitor

Pentru dormitor am ales  3 modele de veioze ce ni s-au parut originale

Veioza Wellness Negru

veioza dormitor philips hue

PRET: 503.31 lei

Veioza Felicity Alb

veioza dormitor Philips Hue

PRET: 508.33 lei

Veioza Wellner Alb

veioza dormitor Philips Hue

PRET: 503.31 lei

Baie

Plafoniera Still

plafoniera LED Philips Hue

PRET: 705.46 lei

Aplica Adore Crom

Plafoniera Phlips Hue Adore Crom

PRET: 1014.71 lei

Plafoniera Struana Alb

plafoniera baie Philips Hue

PRET: 862.56 lei

Corpuri de iluminat ce ne-au impresionat

Am lasat la urma cateva corpuri de iluminat ce ni s-au parut absolut fabuloase. Originale si cu un design de care te indragostesti.

Lampa Iris

Philips HUE

Corp de iluminat Philips Bloom

Philips Hue Bloom

Sistemul inteligent Philips Hue are o multime de alte corpuri de iluminat parte dintre ele sunt pentru exterior, pentru gradina si curte dar pe acestea le vom detalia intr-un alt articol.

Concluzii

Daca vrei sa fii in pas cu tehnologia , sa iti luminezi casa inteligent si sa faci si economie de energie sistemul Philips HUE este alegerea perfecta. Poate ca singurul dezavantaj despre care trebuie sa mentionam este pretul. Da, sistemul si componentele sale nu sunt ieftine, dar nu trebuie sa le cumparati pe toate odata. Pe de alta parte pretul reflecta calitatea si multitudinea de functionalitati pe care sistemul le pune la dispozitie. In concluzie merita investitia si daca nu va incadrati in buget puteti sugera rudelor sau prietenilor sa faca un efort sa v-il faca cadou de casa noua sau de o zi onomastica. ­čÖé

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here