Philips Hue – ghid practic: becuri, accesorii, corpuri de iluminat

0
3804
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 voturi, medie: 4,88 din 5)
Încarc...
Philips Hue iluminat casa

Milioane de culori în casa – iluminat inteligent, de unde să începi cu sistemul Philips Hue ca să îți iluminezi casa în cel mai inteligent mod.

Îți place conceptul de casa inteligentă și te pasionează gadgeturile pentru casă? Atunci unul din pașii naturali este să îți iluminezi casa și grădina cu sistemul Philips Hue.

Bineînțeles că există și alte platforme ce oferă soluții de iluminat inteligent al casei, dar vom descrie sistemul inteligent de iluminat Philips Hue din mai multe motive.

Dintre toate sistemele de iluminat inteligente Philips Hue este în momentul de față cel mai bine integrat cu sistemele de control online precum Amazon Alexa, Google Home , Apple HomeKit sau Razer Gamer  – pentru împătimiții de jocuri pe calculator. De asemenea sistemul e compatibil cu Logitech Harmony și IFTTT.

Ok, ok pentru unii sistemele inteligente de mai sus s-ar putea să sune SF. Da, casa inteligentă există, dar nu vă faceți griji nu e nimic complicat. Și odată ce veți descoperi lumea sistemelor inteligente pentru casa veți dori tot mai mult să controlați casa și dispozitivele din ea. Dar să revenim la Philips Hue.

Dacă ați ajuns aici înseamnă că vreți să aflați mai multe despre acest sistemul inteligent de iluminare a casei: ce este, cum se conectează, cu ce e compatibil. Trebuie să știți toate informațiile despre acest sistem pentru că Philips Hue nu e chiar ieftin, dar, credeți-ne merită toți banii.

Ce face Philips Hue?

Să vedem ce e așa grozav la sistemul Philips Hue, de ce ne-am dori unul. Să o luăm pe rând:

 • Poți controla lumina din casa cu întrerupatoare wireless. Deci adio cabluri!
 • Întrerupatoarele wireless pot seta prin simpla atingere intensitatea luminii – de la difuz la luminos și de la alb cald la natural rece.
 • Poți seta intensitatea luminii și culorile din camera (pentru culori vă trebuie becuri speciale tot Philips HUE)
 • Poți sinconiza lumina și culoarea luminii din camera cu muzica și filmele pentru a crea o super atmosfera.
 • Poți controla prin smartphone sau tabletă luminile din toată casa prin consola Philips Hue. O să vorbim puțin mai târziu despre ea.
 • Controlul luminii poate fi făcut online și când nu ești acasa. Ceva de genul Home Alone:)
 • Poți controla fiecare lustră, lampă, veioză orice corp de iluminat din casă conectat la Philips Hue.
 • Philips Hue conectat la un sistem ca Alexa, Google Home, Apple HomeKit oferă posibilitatea controlului vocal al luminii din casa. Cool, nu!
 • Becurile LED Philips au un consum redus de energie si durata foarte mare de viata.
 • lampi colorate Philips HUE

Am văzut ce oferă Philips Hue, de unde începem? Ce instalăm și cum?

Philips HUE Kitul de start

Ca orice sistem inteligent de iluminat care se respectă Philips HUE are pachete de start care să te introducă în lumea milioanelor de culori și a iluminatului inteligent al casei. Există mai multe Philips Hue starter Kit în funcție de numărul de becuri, tipul de becuri inteligente – cu lumină albă sau cu o gamă uriașă de culori -16 milioane!

Cel mai ieftin Philips Hue Starter Kit preț : aproximativ 400 lei

Pachetul de start, cel mai simplu arată cam așa:

Philips Hue pachet start

Pachetul conține cea mai importantă piesa a sistemului Philips Hue, consola Philips Hue sau bridge-ul. Consola este de fapt creierul sistemului și face conectarea cu  toate corpurile de iluminat din casă – internet și smatphonul sau tableta.  Puteți cumpăra consola și separat dar cele  mai bune oferte ramân cele de la pachetele de start. Vom discuta mai târziu despre ce face Consola Philips Hue. În pachet alături de consolă mai găsiți două becuri inteligente cu lumina albă. Becurile pot fi controlate prin întrerupător dimabil (reglarea intensității luminii) sau cu ajutorul consolei Philips Hue din smartphone sau tabletă.

Citeste si  Cum alegi veioza pentru dormitor

Acest Philips Hue starter Kit e cel mai bun mod de a învăța sistemul, cum se controlează si ce funcții are.

Dacă vreti să treceți direct la iluminatul multicolor controlat wireless sau prin smartphone sau tableta (Copii se vor distra foarte tare cu acest sistem!):

Philips HUE Starter Kit RGB pret : aproximativ 500 lei (promotie)

Philips Hue Starter Kit color

Acest pachet diferă de cel de sus prin becurile LED RGB. RGB – Red Green Blue – culori de bază din care se poate obține orice altă culoare. Deci pachetul acesta îți dă posibilitatea să îți îmbraci casa în ce culori vrei prin aplicația de pe smartphone sau tabletă.

Există și pachete de start Philips Hue ceva mai complexe, de exemplu cu 3 becuri Albe sau 3 becuri RGB. Ce e important de reținut este că ca să poți să te bucuri de toate funcționalitățile sistemului inteligent Philips HUE trebuie să începi cu un pachet de start. Toate pachetele de start Philips HUE au inclusă consola Philips Hue care este piesa centrală a întregului sistem.

Cum instalez Philips HUE?

Pentru început odată pachetul de start cumpărat, indiferent care dintre ele, consola Philips Hue trebuie conectată la internet. Prin cablul Ethernet din pachet aceasta, se conectează la routerul tău din casă. Atenție consola se conectează la router doar prin cablu, aceasta fiind și o măsură de siguranță. Această conexiune nu trebuie să fie wireless.

instalare consola Philips HUE

Înșureabeza becurile în corpurile de iluminat din casă unde vrei să luminezi. Becurile sunt pe dulie E 27 – dulie universală, majoritatea corpurilor de iluminat au aceasta dulie standard.

Acum descarcă aplicația Philips Hue pentru Adroid sau iOS pe smartphone sau tabletă. Aplicația este gratuită. Procesul de set-up al aplicație vă va ghida foarte ușor prin toți pașii necesari instalării.

Becuri și aplicația trebuie legate între ele, imperecheate, să zicem, astfel încât aplicația să le recunoască. Nu ar trebuie să aveți vreo problema în această fază, dar dacă totuși nu vă iese din prima puteți repeta procesul.

E important să denumiți în aplicație fiecare bec și fiecare camera pentru a le putea controla individual. Aplicația vă permite controlul fiecărui bec și fiecărei camere separat, iar dacă folosiți un asistent de genul Siri sau Alexa puteți controla vocal luminile din casă. Asta e o parte a distracției de care ai parte cu acest sistem inteligent de iluminat alături de copii.

Aplicația Philips Hue are, în momentul instalării câteva scene, adică scheme de iluminat predefinite. Pe lângă scheme de luminat de baza, cu lumina alba calda asemănătoare luminii naturale, aplicatia îți oferă și câteva scene de lumină interesante. Spring Blossom îți oferă așa cum îi spune și numele  (Inflorire de primăvară) lumini aleatorii în nuanțe de roz, roșu și alb. Pentru o atmosfera mai răcoroasă schema Lumini Nordice (Northern Lights) îți îmbraca încăperea în nuanțe de verde și albastru.

Chestia tare e că poți să îti faci propriile scheme de iluminat pe care apoi să le salvezi. Cu o simpla comandă vocala (daca folosești un asistent!) sau dintr-o simplă atingere, poți lumina casa în schema dorită instant.

Cum funcționează sistemul Philips HUE

Ca să fim mai succinți am realizat o schema simplă ce explică cum funcționează sistemul Philips HUE, ce dispozitive se leaga între ele si cum comunica fiecare componenta a sistemului Philips HUE.

Functionare Philips HUE

 

Acum, și câteva explicații. ZigBee este sistemul wireless, asemenator cu Wi Fi prin care becurile inteligente Philips HUE comunica cu consola. Becurile, că de aia se numesc inteligente, au un emițator-receptor ce comunică cu consola prin acest ZigBee. Consola Philips Hue nu e altceva decat un translator între sistemul Zig Bee și routerul care face legatura prin internet cu orice dispozitiv.

Citeste si  Idei practice pentru iluminat bucataria

Comunicarea între smartphone router consola Philips HUE și becurile inteligente se face instantaneu. Așadar nu trebuie să vă faceti griji că sistemul va avea sincope sau va răspunde cu întarziere la comenzi.

Pentru că routerul conectează consola Philips Hue cu internetul, prin cloud, tu poți controla sistemul de iluminat  prin orice dispozitiv ce are instalat aplicația Hue, oriunde te-ai afla.

Câteva detalii despre ZigBee și sistemul de comunicare.

 • ZigBee e o retea wi fi locala, așadar este gratuită și nu necesită costuri suplimentare.
 • Zig Bee este o rețea cu cheie de indentificare, astfel ca nimeni nu poate interveni odată ce sistemul a fost setat.
 • ZigBee nu consumă mai mult din banda de internet. ZigBee de fapt nu are legatură directă cu internetul decât prin intermediul consolei.
 • ZigBee are în spate un software ce este actualizat cu regularitate pentru a face față criteriilor de secutitate  și ruleaza deja de câțiva ani.

Legatura dintre router și consola este realizată prin cablu ceea ce presupune instalarea consolei aproape de router. Acesta ar putea parea un incoveninent la prima vedere, dar exista un motiv foarte intemeiat pentru care se foloseste cablul.

Daca routerul și consola Philips Hue s-ar conecta wireless, există șanse mari ca această comunicare să fie interceptată și deci mai puțin sigură.

Becurile Philips Hue

Există mai multe tipuri de becuri pentru sistemul Hue și unele  variante chiar compatibile. Dar să vedem întâi ce oferă Philips:

Bec Philips HUE Ambiance A19

bec Philips Hue

Bec Philips HUE cu intensitate reglabilă de la alb cald la alb rece. Intensitatea luminii reglabilă doar prin dispozitivele compatibile Philips HUE. Becul folosește Dulie E27. Garantie 24 de luni. Preț bec LED Philips Hue – aproximativ 150 lei.

 

 

 

 

 

Bec Philips HUE A60 9.5W

bec LED Philips Hue RotundBec Philips HUE Alb  rotund conectabil la sistemul de iluminare inteligent. Reglarea intensitatii prin întrerupator dimabil Philips HUE. Flux luminos reglabil temperatură de la alb cald la alb rece prin consola Philips HUE. Conectabil la smartphone sau tabletă.Preț bec LED Philips HUE aproximativ 100 lei.

 

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB

bec LEd Philips HUE RGBProbabil becul cel mai spectaculor al sistemului inteligent de la Philips. 16 milioane de culori. Dulie universala E27. Becul care îți va colora casa și va crea atmosferă pe care ți-o dorești. Pret bec LED Philips HUE – aproximativ 300 lei.

 

 

 

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB B39 6.5W E14

bec led lumanareAcelași tip de bec colorat ce ofera gama celor 16 milioane de culori dar în format lumânare și pe dulie E14, dulia pentru veioze.

 

 

 

 

 

Bec Philips HUE RGB 6.5W GU10

bec LED Philips HUE pentru spoturiBecul special cu dulie g10 folosit în general pentru spoturi. Aceleași avantaje ca și la celelalte becuri din gama – 16 milioane de culori intensitate reglabilă a luminii, control prin dispozitive smart, etc.

 

 

 

 

 

Toate aceste becuri LED sunt garantate să funcționeze 25.000 ore adică la o medie de 3,5 ore pe zi înseamna peste 7000 de zile adică vreo 19 ani. Tot mai crezi că becurile LED Philips Hue sunt scumpe? 🙂

Acesoriile sistemului Philips HUE

Ca orie sistem inteligent care se respectă, și acesta are în componență câteva accesorii care te ajută să îți instalezi și diversifici sistemul de iluminat din casă.

Consola Bridge Philips HUE

consola Philips Hue -bridgePiesa centrala a sistemului – creierul fără de care sistemul nu poate fi numit inteligent. Recomandarea nostră este să nu îl achizitionați separat ci într-un pachet de start – vezi mai sus. Pret consola Bridge Philips HUE aproximativ 300 lei.

Citeste si  Lampi de podea spectaculoase

 

 

 

 

Intrerupator inteligent Philips Hue Tap

intrerupator Philips HUEIntrerupator touch Philips HUE Tap. Intrerupator wireless pentru controlul sistemului Philips HUE. Simplu de operat prin atingere poate controla pana la 4 sisteme HUE maxim 50 de becuri. Nu are nevoie de baterii. Compatibil cu dispozitive smart. Rază de acțiune 15-30m.  Se vinde și cu suport de prins pe perete. Garanție 24 de luni. Preț Intrerupator Inteligent Philips HUE aproximativ 300 lei.

 

Philips HUE Dimmer

Intrerupator wireless Philips HUEIntrerupator cu suport  de prins pe perete (magnetic) ce poate fi folosit și ca telecomanda. Durata de viața 50.000 click-uri. Baterii incluse. Garanție 2 ani. Nu recomadăm achiziționarea separat ci mai degrabă cu un pachet cu becuri sau un corp de iluminat din gama HUE. Preț Intrerupator HUE aproximativ 100 lei.

 

 

 

 

Senzor de mișcare

senzor de miscare si lumina Philips HUESenzor de miscare wireless si de lumina zi-noapte. E ușor de instalat , prevăzut cu lumina de veghe. Vine cu baterii incluse și are garanție 2 ani. Ce nu am aflat este dacă poate fi folosit la exterior. Pret senzor de miscare wireless aproximativ 200 de lei.

 

 

 

 

Corpurile de iluminat din gama Philips HUE

Când am auzit  de sistemul inteligent de la Philips aveam deja în minte că sunt 4-5 corpuri de iluminat ce nu îți oferă prea multa varietate. Am fost foarte surpriși să vedem că familia de corpuri de iluminat Philips HUE e una foarte numeroasă.

Mai mult decât atât au unele corpuri speciale pentru baie care sunt de-a dreptul spectaculoase. In plus au și corpuri de iluminat de exterior pentru gradină și curte care arată bine și sunt rezistente la intemperii.

Ne-am gândit că ar fi util să le grupam dupa camera în care ar putea fi folosit sau sunt recomandate.

Bucatarie

 

Phoenix alb

Lustra Philips HUE

PRET: 1387.79 LEI

Plafoniera  Fair Negru

plafoniera Philips HUE

PRET:1010.33 lei

Lustra Cher Negru

lustra Philips Hue Negru

PRET: 1010.33 lei

Dormitor

Pentru dormitor am ales  3 modele de veioze ce ni s-au parut originale

Veioza Wellness Negru

veioza dormitor philips hue

PRET: 503.31 lei

Veioza Felicity Alb

veioza dormitor Philips Hue

PRET: 508.33 lei

Veioza Wellner Alb

veioza dormitor Philips Hue

PRET: 503.31 lei

Baie

Plafoniera Still

plafoniera LED Philips Hue

PRET: 705.46 lei

Aplica Adore Crom

Plafoniera Phlips Hue Adore Crom

PRET: 1014.71 lei

Plafoniera Struana Alb

plafoniera baie Philips Hue

PRET: 862.56 lei

Corpuri de iluminat ce ne-au impresionat

Am lasat la urmă câteva corpuri de iluminat ce ni s-au părut absolut superbe, originale și cu un design de care te îndrăgostești.

Lampa Iris

Philips HUE

Corp de iluminat Philips Bloom

Philips Hue Bloom

Sistemul inteligent Philips Hue are o multime de alte corpuri de iluminat parte dintre ele sunt pentru exterior, pentru gradina si curte dar pe acestea le vom detalia intr-un alt articol.

Concluzii

Daca vrei să fii în pas cu tehnologia , să îți luminezi casa inteligent și să faci și economie de energie sistemul Philips HUE este alegerea perfectă. Poate ca singurul dezavantaj despre care trebuie să îl menționăm este prețul. Da, sistemul și componentele sale nu sunt ieftine, dar nu trebuie să le cumpărați pe toate odată. Pe de altă parte prețul reflectă calitatea și multitudinea de funcționalități pe care sistemul le pune la dispozitie. In concluzie merită investiția și dacă nu vă încadrați în buget puteți sugera rudelor sau prietenilor să facă un efort să v-il facă cadou de casa noua sau de o zi onomastica. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here