Cum să amenajezi bucătăria perfectă – 2022

0
21019
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (16 voturi, medie: 4,44 din 5)
Încarc...
amenajre bucatarie moderna

Pentru mulți dintre noi, bucătăria este cea mai importantă cameră din casă. Este locul în care ne bem cafeaua dimineața, în goana spre serviciu și locul în care ne întoarcem seara pentru o gustare, pentru a pregăti cina sau pur și simplu pentru o discutie în familie. Bucătăria este probabil, dupa dormitor, locul din casa în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Din aceste considerente decorarea și utilarea bucatariei are o foarte mare importanța în viața noastră, pentru că lasă o amprentă asupra felului în care ne simțim în fiecare zi. Rețetele pentru o bucătărie bine amenajată și echipată sunt numeroase – iar ingredientele fiecăreia dintre ele sunt decizii bine gândite.

Înainte de a începe proiectarea și cumpărăturile pentru noua bucătărie răspundeți la următoarele întrebări și astfel veți rezolva câteva probleme importante legate de amenajarea bucătăriei:

1. Cât spațiu ai la dispoziție în bucătărie?

2. Câte persoane va găzdui bucătăria în mod normal și câți dintre ei o vor folosi efectiv?

3. Cât de des mâncați acasă împreună cu familia dvs. și cât de des mâncați în oraș?

4. Care sunt obiceiurile alimentare ale tuturor membrilor casei? (și chiar dorim să le influențăm?)

5. Cât de des cumperi alimente?

6. Care este forma bucătăriei?

7. Există o cămară lângă bucătărie?

8. Bucătăria este  iluminată natural?

9. Ce buget ai?

10. Ce stil trebuie să aibă  bucătăria ?

11. Ce materiale de finisaj alegi?

 

1.Cât spațiu ai la dispoziție în bucătărie?

Dimensiunea și înălțimea spațiului de bucătărie determină regulile de amenajare a bucătăriei. Designul poate fi abordat într-un fel când trebuie să dezvoltăm 24 m², și în mod complet diferit atunci când suprafața este mai modestă sau aproape „microscopică”(7-8 m²). Înălțimea și dispunea mobilierul, culorile alese pentru finisaje, gresie, faianță, decoruri și poziția acestora toate depinde e mărimea bucătăriei și de poziția ferestrei.

2. Câte persoane va găzdui bucătăria în mod normal și câți dintre ei o vor folosi efectiv?

Aceste două întrebări similare nu sunt identice. Există gospodării în care o persoană pregătește masa pentru câteva persoane chiar 7-8 și  altele în care toți, adică membrii de familie și oaspeții, colaborează împreună la pregătirea felurilor de mâncare, la aranjarea mesei mesei și la curățarea de după masă.

Prin urmare, atunci când proiectăm o bucătărie ideală, trebuie să anticipăm și să oferim atât un spațiu de lucru confortabil pentru toți oamenii care lucrează acolo în același timp, cât și un loc pentru a stoca alimente, tacâmuri, tacâmuri, textile de bucătărie etc.

 

amenajare bucatarie
Bucătăria este din ce în ce mai des deschisă zonei de zi – datorită acestui fapt, toată lumea își poate petrece timpul împreună.

3. Cât de des mâncați acasă împreună cu familia dvs. și cât de des mâncați în oraș?

Cu cât folosesc mai puțin folosesc bucătăria, cu atât este mai puțin important să investești într-o bucătărie complet și complex utilată (aparatele de bază sunt suficiente).

Citeste si  Mobila de bucatarie - idei, modele, preturi - ghid practic de cumparare

În cazul în care bucătăria este inima casei, merită să aveți grijă de ea cu cea mai mare atenție, planificând fiecare centimetru pătrați, astfel încât totul să fie la locul său, la îndemână și în cantitate suficientă, astfel încât, după nebunia culinară, să fie ușor de a face curat.

 

 

4. Care sunt obiceiurile alimentare ale tuturor membrilor casei? (și chiar dorim să le influențăm?)

Cât de des și ce anume mănânci acasă? Cât timp este cheltuit pentru prepararea și consumarea meselor? Sunt feluri de mâncare făcute cu produse proaspete sau, mai des, aveți la masă pizza sau mâncăruri gata preparate, care sunt doar încălzite? Schimbarea locului de reședință sau a designului interior al bucătăriei poate fi o scuză bună pentru a vă schimba într-un stil de viață mai sănătos.

Un spațiu de lucru mai mare în bucătărie vă invită la experimente culinare. Dacă doriți să gătiți și să experimentați în bucătărie, asigurați-vă un spațiu de lucru suficient de mare (blat de lucru), precum și un spațiu pentru echipamentul de bucătărie necesar pentru munca dvs.

5. Cât de des cumperi alimente?

Frecvența și complexitatea achizițiilor de alimente afectează spațiul necesar pentru stocare. CUmpărăturile pentru o familie de patru persoane sau mai mare, realizată o dată pe săptămână, necesită un frigider spațios și dulapuri de depozitare sau o cămară separată.

Va fi complet diferit dacă facem cumpărături în fiecare zi, pe drumul spre casă de la serviciu, cumpărând cele mai necesare articole pentru a doua zi. În felul acesta vă puteți dimensiona corect frigiderul dar și spațiile de depozitare – dulapuri și cămară.

6. Care este forma bucătăriei?

Cele mai comune planuri de bucătărie sunt: litera L, litera U, bucătăria cu insulă, bucătăria cu două rânduri și bucătăria cu o singură treaptă (foarte des întâlnită în livinguri cu chicinete). Fiecare dintre aceste forme are avantajele sale, care ar trebui să fie maximizate în fiecare caz. O întrebare suplimentară pentru clarificare ar fi – este bucătăria o cameră separată sau este deschisă pentru camera de zi?

Indiferent de forma bucătăriei, în timp ce gândiți amenajarea acesteaia, trebuie să vă amintiți despre aceste zone: umedă (chiuvetă, mașină de spălat vase), fierbinte (aragaz, cuptor), rece (frigider plus congelator, dacă aveți), spațiu de lucru pe blat, și spațiu de stocare.

Așa-numitul „triunghiul de lucru în bucătărie”, și anume spațiul dintre chiuvetă, cuptor și frigider, unde aparatele se află la o distanță de 120-210 cm, oferă confortul indispensabil în utilizarea bucătăriei.


7. Există o cămară lângă bucătărie?

Cămară este o mare avantaj nu numai pentru fiecare doamnă a casei, dar și pentru toți membrii gospodăriei. Datorită acesteia, toate produsele sunt stocate la temperatura potrivită și cantitățile optime, iar locul din bucătărie poate fi folosit exclusiv pentru ceea ce este asociat cu alte nevoi (aparate, echipamente, ustensile), fără a include alimente. Așadar o cămară ridică presiunea spațiului de depozitare de pe zona bucătăriei.

Citeste si  Tendinte in amenajarea bucatariei 2017
Accesul la debara direct din bucatarie nu afecteaza designul atat timp cat debaraua este organizata

8. Bucătăria este  iluminată natural?

Lumina naturală din ferestre trebuie utilizată la chiuvetă, blat de masă și / sau masă de bucătărie. Toate locurile subexpuse ar trebui să fie luminate cu surse artificiale – benzi LED și benzi sub dulapuri de bucătărie și iluminat punct sau spoturi deasupra blatului și mesei sunt o opțiune excelentă. Aici găsiți mai multe informații despre iluminatul bucatariei.

 

9. Ce buget ai?

Suma totală de bani pe care o vom aloca pentru aranjamentul bucătăriei va avea un impact asupra calității mobilierului, calităților vizuale ale interiorului și durabilității utilizării.

Amintiți-vă, totuși, că o bucătărie este un loc relativ rar renovat, deci este mai bine să alocați o parte adecvată din buget pentru echipamente de bună calitate, care ne vor servi timp de mai mulți ani fără probleme.

 

10. Ce stil trebuie să aibă  bucătăria ?

Stilul bucătăriei ar trebui să corespundă stilului întregii case (cu excepția cazului în care renovarea bucătăriei va fi începutul unei revoluții stilistice care va acoperi întregul spațiu de locuit). Merită să invităm un colaborator designer interior sau arhitect care să înțeleagă profund nevoile noastre funcționale și estetica noastră.

Fără îndoială, gustul utilizatorilor și considerentele practice joacă un rol decisiv (în mod ideal, ar fi o idee bună să negociem o decizie comună a tuturor membrilor gospodăriei în această chestiune). Fiecare decizie privind stilul are consecințe utilitare – de exemplu, fronturile mobilierului clasic sunt, de obicei, mai exigente decât cele simple.

 

11. Ce materiale de finisaj alegi?

Podeaua de bucătărie și suprafețele de perete de deasupra blaturilor sunt locuri care nu trebuie doar să fie ușor de păstrat curat. De asemenea, acestea ar trebui să satisfacă nevoile noastre estetice și pur și simplu „să placă ochiului”.

Alegerea plăcilor ceramice glazurate de bună calitate garantează ușurința de curățare și rezistența la pătare, precum și rezistența la substanțe chimice de uz casnic.

Aparate de uz casnic esențiale într-o bucătărie modernă

Minimul necesar în fiecare bucătărie este:

  • aragaz – gaz, electric sau inducție, cu numărul de arzătoare adaptat la spațiul din bucătărie și nevoile casei.
  • chiuveta – dimensiunea  trebuie să fie, de asemenea, adaptată la posibilitățile și nevoile casei
  • frigider (sau frigider-congelator)

Aceasta este baza absolută care trebuie găsită în orice bucătărie, oricât ar fi de mică. Desigur, va fi extrem de util să aveți următoarele:

  • cuptor
  • mașină de spălat vase
  • hotă
  • cuptor cu microunde, opțional.
Citeste si  24 de idei de amenajare living modern

Dimensiunea fiecărui dispozitiv trebuie să fie adaptate la numărul persoanelor ce le folosesc  și spațiul disponibil. Un  frigider-congelator uriaș va fi util pentru o familie mare, în timp ce pentru o singură persoană poate ocupa inutil prea mult spațiu și crește costul energiei electrice.

Înainte de a cumpăra aparate de uz casnic pentru bucătărie, trebuie să decidem dacă frigiderul, aragazul, hota, cuptorul și mașina de spălat vase ar trebui să fie independente sau ar prefera aparatele încorporate (cele ale căror fronturi vor fi aceleași ca fronturile celorlalte dulapuri de bucătărie). Ultima soluție este mai scumpă, totuși ea „răsplătește” proprietarii cu un design și un aspect estetic deosebit, pentru mult timp.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mobilă de bucatarie idei modele preturi

Soluții de depozitare pentru bucatarie

Vă prezentăm mai jos câteva exemple de amenajari de bucătării moderne:

În final, iată câteva sfaturi pentru decorarea și utilarea bucătăriei, care pot face din aceasta un spațiu mai placut și mult mai funcțional:

  • nu folosiți culori închise pentru gresie și faianța dacă bucătăria dvs. nu e mai mare decât una obișnuită de apartament.
  • daca totuși folosiți o culoare naturală, mai închisă, încercați să o combinați cu una deschisă.
  • cand e montata gresia și faianta aveți grija la rosturi, pentru ca acestea adună praf și mizerie.
  • gresia nu se monteaza paralel cu pereții ci în diagonală, astfel creați senzația de spațiu, iar lumina nu cade perpendicular pe rosturi. Oricum întrebați și care e recomandarea producătorului.
  • nu folositi modele prea încarcate, în loc de gresie sau faianta inflorată folosiți decorurile.
  • nu folosiți în bucătărie pentru pardoseală combinații de suprafețe parchet-gresie, gresie-linoleum.
  • tineți cont de faptul că majoritatea electrocasnicelor sunt într-o gamă restrânsă de culori.
  • într-o bucătărie mică e de preferat mobilierul cu uși de sticlă sau fereastre, pentru a da senzația de spațiu.
  • montați corpurile suspendate acolo unde aveți nevoie de ele, în general acestea încarcă spațiul și fură din lumină.
  • dacă nu folosiți foarte des masa din bucatarie, încercati să o înlocuiți cu una rabatabilă, montată pe perete.

masa pliabila de perete

  • nu întotdeauna produsele cele mai scumpe sunt și cele mai bune.

Bineînțeles că bucătăria perfectă arată pentru fiecare altfel, dar atât timp cât acest spațiu va aduce, pe lângă utilitate și un minim de confort, bucătăria poate fi considerată perfectă. Dacă v-a plăcut articolul  ne-ar bucura un like și un share 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here