Cum alegi culoarea covorului

0
3948
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,67 din 5)
Încarc...
cum alegi culoare covorului

Covorul este un accesoriu foarte important pentru casă. Indiferent de camera de care discutam, fie ca e living dormitor sau camera copiilor, covorul este piesa centrală care dă tonul întregii amenajari. Covorul poate, printr-o alegere inspirată, să unească într-un tot unitar elementele camerei (mobilă, decorațiuni) sau poate duce la cel mai mare fiasco. Să vedem așadar cum alegi culoarea covorului.

Culoarea este foarte importantă în decorarea casei, pentru că starea, tonul și funcționalitatea unei încaperi sunt determinate de culoare. Culorile se împart în trei categorii – calde, reci și neutre. Culorile calde, cum sunt roșu și portocaliu, sugerează o atmosfera placută, plină de viață și un raspuns emoțional puternic. Culorile calde sunt folosite în camerele de zi, bucătarii și zonele de distracție.

Culorile reci, cum sunt verdele și albastrul deschis sugerează o atmosfera odihnitoare și calmă, cel mai des fiind folosite în dormitoare și în camerele formale.  Culorile neutre – alb, bej si gri – sunt folosite oriunde, pentru ca ele complementeaza celelalte culori folosite in aranjamentele decorative. Atunci când se pune problema să alegi culoarea unui covor, majoritatea designerilor consideră podeaua un al cincilea perete, culoarea ei fiind la fel de importantă ca cea a peretilor, geamurilor sau a mobilei. O culoarea a covorului bine aleasă ușurează restul muncii de decorare.Cum alegi culoarea covorului

Camera

Alegerea culorii covorului depinde foarte mult de cameră. O camera mică sau îngusta pare mai spațioasă dacă alegi un covor de culoare neutră, dar care sa fie in ton cu nuanța pereților.

Pentru o camera spațioasa, covoarele închise la culoare dau impresia de înalțime a pereților, iar cele deschise la culoare dau impresia de spațiu mai mare.

Citeste si  Cuier hol - 17 idei practice și simple

Trebuie să ai mare grijă la combinația de culori atunci când alegi covorul. Varietatea mare de culori și combinatii este binevenită, dar constituie și un dezavantaj, fiindcă îți îngreunează alegerea.

Sfatul nostru este să alegi un covor în tonuri asemanatoare, decât o combinație de culori care poate fi extrem de nereușită. Nici varianta de culoare uni în camera nu este una fericită, ideal este sa alegi tonuri apropiate.

Lumina

Alegerea unui covor depinde si de lumina din camera. In dormitor de exemplu sunt de preferat culorile calde care sa relaxeze, in combinatii de maxim 2-3 culori. Este indicat să testezi culoarea covorului pe mai multe tipuri de lumină, fiindcă în general, magazinele folosesc lumina fluorescentă, iar culorile sunt ușor distorsionate. Cel mai bine este sa verifici culoarea atat la lumina zilei, cat si intr-un colt mai intunecat, ca sa iti dai seama cum arata covorul, indiferent de luminizotatea camerei în care îl așezi.

Funcționalitate

Covorul are și un rol funcțional, așadar și acest aspect trebuie avut în vedere. Nu poți pune un covor de culoare deschisă în holul de la intrare pentru ca acolo se aduna cea mai mare partea a murdariei ce vine de afară. In aceeași idee nici in camera copiilor nu poti pune culori deschise. Sansele sa se murdareasca sunt foarte mari si nimeni nu isi doreste sa curete saptamanal covoarele.Covor cu motive traditionale

Materialele

Înainte să cumperi covorul, gandește-te ca îl cumperi pentru o perioada mai lungă de timp. S-ar putea să vrei ceva trendy, însa ia în considerare faptul ca moda se schimba foarte repede, iar tu ramai cu covorul.

Citeste si  10 oferte Black Friday pentru casa

În materie de design, se poartă motivele geometrice, însă ai grijă la combinația de culori.

Alegerea covorului poate fi un mare success sau un mare dezastru. Daca nu esti sigură că alegerea ta e bună, poti cere sfatul unui decorator sau chiar al unei prietene cu inclinații plastice.

Cum sa alegi covorul – recomandări

Pentru că incasanoua.ro e si un ghid practic am facut câteva alegeri pe care vi le propunem mai jos:

Covoare camera copiilor

Covor Copii  Albastru

cum alegi covorul

Covor Copii Trenulet

cum alegi covorul

Covor Copii Printesa

 

Ți-a placut articolul, il consideri util, da-ne un like și un share.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here