Desi se credea ca interioarele moderne sunt reci si minimaliste, interioarele stilului contemporan sunt comfortabile si primitoare. Stilul contemporan se potriveste atat pentru birouri si magazine, cat si pentru mansarde, apartamente sau case.
O casa amenajata in stil contemporan poate fi linistita si comfortabila. Pentru a ajunge la acest stil este important sa respectati niste reguli de baza.
Simplitatea, subtilitatea, texturile si liniile clare va ajuta sa definiti corect stilul contemporan. Trebuie sa va concentrati pe culoare, spatiu si forme.
Amenajari interioare – stilul contemporan
Iata cateva elemente caracteristice ale stilului contemporan, care va vor ajuta sa va decorati casa:
Culorile stilului contemporan sunt neutre, albul si negrul sunt principalele culori. Aceasta paleta de culori este completata de accente de culori vii si puternice. Negrul este deseori folosit pentru pardoseli. Pardoselile sunt confectionate din lemn, gresie sau vinyl. Daca peretii si ferestrele sunt vopsite in pasteluri sau in culori tari, atunci decoratiunile trebuie sa fie in culori neutre.
Detaliile arhitecturale, tavanele inalte, ferestrele simple, si formele geometrice sunt foarte importante. Spatiul contemporan nu este aglomerat, piesele de mobilier si decoratiunile sunt putine, dar sunt foarte bine puse in valoare.
Poate vi se pare ciudat, dar stilul contemporan se foloseste de elementele structurale ale casei: conductele de incalzire/aerisire, tevile sau caramizile sunt lasate la vedere.
Mobila
Mobilierul trebuie sa aiba forma geometrice. Tapiteria este neagra, alba sau alte tonuri neutre si este confectionata din fibre naturale. Materialele au un aspect natural: piele, lana, bumbac, matase, iuta si sunt texturate.
Piesele de mobilier sunt simple, fara curbe sau elemente decorative. Canapelele, scaunele si fotoliile sunt si ele simple, fara niciun fel de element decorativ. Pernele trebuie sa aduca ceva culoare si trebuie sa aiba motive geometrice.
Principalele caracteristici ale stilului contemporan sunt:
- Folosirea generoasa a metalului, a pietrei si a sticlei opace sau sticla normala. Pentru a da un ton cald incaperii, adaugati materiale texturate si colorate la perdele, perne si pilote.
- Imprimeurile sunt de evitat, dar daca vreti sa le folositi, atunci trebuie sa aiba doar doua tonuri de culori. Spre exemplu, daca aveti un fotoliu din piele neagra, puteti sa il decorati cu o perna cu imprimeu zebra.
- Piesele de mobilier individuale sunt foarte importante penrtu stilul contemporan si este indicat ca aceste piese sa fie si iluminate corespunzator, cu ajutorul unor spoturi. Daca adaugati si cateva elemente decorative din metal, totul va fi perfect.
- Spoturile si lumina indirecta, precum si luminile arhitecturale sunt marci ale stilului contemporan.
- Sculpturile si obiectele de arta trebuie plasate la nivelul ochilor. Puteti folosi coloane sau piedestaluri. Trebuie sa va asigurati ca aceste piese sunt foarte bine luminate.
- Nu aglomerati incaperea cu foarte multe piese de mobilier. Spatiul deschis este foarte important.
- Plantele si florile trebuie sa fie foarte mari si asezate in recipiente simple. Plantele mari, cu frunze deosebite arata mult mai bine decat aranjamentele florale mici. Daca spatiul permite, plasati un spot de lumina pe o planta mare. Pamantul din recipient trebuie decorat cu pietre.
- Daca aveti tablouri in casa, ramele acestora trebuie sa fie din metal sau lemn negru. Daca aveti mai multe tablouri, plasati-le in acelasi loc, ca sa dati senzatia de un tablou foarte mare.
- In sufragerie, vesela trebuie sa fie contemporana. Folositi farfurii in diverse forme geometrice si in culori puternice. Fetele de masa si servetelele trebuie sa fie texturate, iar tacamurile din argint sunt ideale.
Stilul contemporan in amenajarile interioare desi pare complicat si greu de pus in aplicare cu putin studiu si atentie la detalii puteti obtine rezultate remarcabile in proiectele dvs de design interior.
VA RECOMANDAM SA MAI CITIȚI:
Stilul retro in design interior
Stilul Chaby Chic in amenajari interioare
Stilul traditional in amenajari interioare
Ti-a placut articolul? Like & Share