Parchet stratificat – o soluție de optimă pentru o pardoseală de calitate la un preț accesibil
Parchetul stratificat structura
Daca te gândești să montezi parchet stratificat în casă sau apartament, trebuie să știi câteva detalii tehnice și estetice.
Parchetul triplustratificat îmbină avantajele și calitățile parchetului din lemn masiv cu cele ale unei suprafețe moderne, este ușor de montat, de curățat și de întreținut. Parchetul triplustratificat are o structura compusa din trei straturi de lemn:
C – stratul superior, stratul de contact și stratul de uzura, este facut din lemn de esenta tare, cu grosimea de 4-5 mm.
B – Stratul din mijloc, de legatura, sporește rezistența si este compus din lemn de rasinoase, cu o grosime de 7 mm.
A– Stratul de baza are o grosime de 4 mm și este de asemenea compus din lemn de rășinoase. Aceasta structură stratificată asigura o rezistenta deosebită a produsului.
D – lacul protector – are dublu rol estetic pentru că dă aspectul șitipul definisaj dar și de protecție a stratului superior și preluare a șocurilor mecanice.
La o grosime de doar 14-15 mm acesta este comparabil ca durabilitate cu parchetul din lemn masiv, și mai ușor de montat. Singurul dezavantaj, atunci când îl comparăm cu parchetul din lemn masiv, este că nu poate fi recondiționat prin șlefuire și lăcuire.
Temperatură și umiditate
Variațiile de temperatură și umiditate care provoacă dilatarea în fibrele lemnului, sunt absorbite de cele două straturi ( suport, respectiv lemn nobil) sau trei straturi ( două straturi suport si lemn nobil), din care este alcătuit parchetul.Trebuie să știți că parchetul stratificat datorită structurii sale este mult mai rezistent la variații de temperatură și umiditate.
Prețul
Prețul parchetului stratificat ca orice tip de material pentru pardoseală este la m². Parchetul stratificat este ambalat în cutii de de 1,5 până la 3 m² în funcție de grosime și de producător. Prețurile pentru parchet stratificat încep de la 70 – 80 lei/m² și pot ajunge până la 330-350 lei/m². Prețul variază în funcție de:
Grosime parchetului. Grosimea parchetului stratificat poate varia de la 9-10,5 mm pentru parchetul dublu stratificat până la 16-17 mm pentru cel triplustratificat. Pe lângă grosimea totală a parchetului și grosimea stratului de uzură este o variabilă importantă atât pentru preț cît și pentru durata de viață.
Tipul de lemn. Calitatea și esența lemnului folosit la fabricarea parchetului stratificat influențează prețul dar și proprietățile mecanice și durata de viață. Parchetul stratificat cu strat de uzura din stejar, bambus sau nuc sau alte esențe tari sunt mai scumpe dar și mai rezistente.
Încălzire în pardoseală. Parchetul stratificat ce poate fi folosit cu sistemul de încălzire în pardoseală este ceva mai scump.
Pentru a vă dimensiona corect bugetul amenajării unei camere cu parchet stratificat trebuie să luați în calcul pe lângă prețul parchetului și prețul accesoriilor: plinta și folia hidroizolatoare.
Clasa de trafic. Trebuie să evaluați corect traficul din spațiul în care doriți să montați parchetul stratificat pentru a alege un parchet potrivit. Clasele mari de trafic pentru parchet sunt comercial si rezindețial. Mai jos aveti codurile pentru fiecare sub clasa de trafic:
Trafic comercial – 3
- Trafic comercial redus 31
- Trafic comercial mediu 32
- Trafic comercial intens 33
Trafic rezidential – 2
- Trafic rezidential redus 21
- Trafic rezidential mediu 22
- Trafic rezidential intens 23
In spații ca dormitorul puteți folosi un parchet cu trafic redus sau mediu în timp ce pe holuri și în bucătărie este recomandat un parchet stratificat de trafic intens.
Un bun ghid de alegere a parchetului laminat aveti mai jos
Tipurile de finisaje
Parchetul stratificat vine în diferite tipuri de fininaje ale stratului de uzură: mat, ultramat, lucios, cu aspect afumat sau cu aspect periat. Tip de finisaj este o caracteristică stric estetică și nu putem spune că influențează prețul. Exista desigur finisaje din lemn de esențe mai tari stejar, nuc sau esențe exotice gen tec sau bambus. Acestea pot avea un preț cam cu 15-20% mai mare decât parchetul stratificat din fag, sau lemn de rășinoase.
Dublu sau triplu?
Deși nu există diferențe de caracteristici foarte mari cele două tipuri de parchet se diferențiază în primul rând prin gradul de stabilitate. Cel triplustratificat are o stabilitate mai mare dată de cele două straturi suport. Recomandarea noastră, în cazul în care bugetul vă permite este să alegeți triplu stratificat.
Montarea
Parchetul stratificat se monteaza cu ușurință fără ajutor specializat și aduce aspectul elegant al lemnului în locuință. Dacă parchetul se montează peste sistemul de încălzire în pardoseală vă recomandă să apelați la un specialist. În cazul în care doriți să montați parchetul singuri trebuie să vă asigurați de câteva detalii:
- asigurați-vă că suportul de instalare este uscat
- pachetele de parchet lăsați-le în camera de montaj 12 ore înainte de montare pentru adaptare la temperatură
- deși mulți producători recomandă montarea parchetului paralele cu sursa principală de lumină – noi vă sfătuim să îl instalați perpendicular -așa, eventualele deficiențe de montaj sunt mai greu vizibile
- la montarea pe mai mult de 10 m lungime sau lățime se lasa rost de dilatație
- pentru camerele în L sau U suprafața se împarte cu plinte de trecere.
- în zonele cu trafic intens este recomandat să folosiți adeziv
Întreținerea
Precauțiile pe care trebuie să le iei sunt legate, în primul rând, de o eventuală zgâriere a parchetului cu piese de mobilier. Acoperiti picioarele scaunelor, meselor sau canapelelor cu protectii din pasla sau cauciuc si asigurati-va ca ușa este bine montată și nu atinge parchetul.
Măturați și aspirati parchetul doar cu perii moi si elastice, care nu zgârie și nu mătuiesc suprafața acestuia. Spălarea se face odată la câteva zile, cu o laveta de bumbac înmuiată în apă călduță cu detergent.
Evitați detergenții pentru parchet din lemn masiv, deoarece suprafața parchetului stratificat nu va absorbi substantele emoliente (uleiuri, ceara) din detergentii pentru lemn. Alegeți mai degrabă detergenți pentru suprafețe moderne, care au efect antistatic și care vor preveni depunerea prafului pe parchet.
Garanția și durata de viață
Durata de viață medie a parchetului stratificat este între 20 și 50 de ani în funcție de grosimea stratului superior, modul de întreținere, numarul de rașchetări. Garanția generală pentru parchetul stratificat este de minim 2 ani, dar am găsit produse cu garanție de 5 ani.
Pentru a vă bucura de o pardoseală din parchet stratificat respectați regulile de întreținere. Parchetul indiferent de tip este o componentă estetică importantă a casei deoarece este supus permanent traficului. Acordații o atenție sporită atât în procesul de cumpărare cât și cel de montare și întreținere.
Parchet stratificat recomandările noastre
Parchet Stejar Triplu Statificat Barlinek Colectia Life
Parchet de stejar triplu stratificat
Finisaj:Lac standard
Grosime: 14 mm
Încălzire în pardoseală: Da
Parchet Frasin Triplu Statificat Barlinek Colectia Pure
Parchet stratificat frasin
Tip: triplu statificat
Aspect placa: 1 lamela
Finisaj: lac mat
Grosime: 14 mm
Incalzire prin pardoseala: da
Parchet Frasin Triplu Statificat Barlinek Colectia Life 1W1000148
Esenta: frasin
Tip: triplu statificat
Aspect placa: 1 lamela
Finisaj: lac standard
Grosime: 14 mm
Incalzire prin pardoseala: da