Mobila din PAL sau mobila din MDF?

0
3913
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,80 din 5)
Încarc...
placa pal vs placa mdf

Când trebuie să alegem o mobila fie ea de bucatarie, baie sau dormitor, avem de facut o alegere in secundar si a materialelor din care aceasta este realizata. Asadar, trebuie sa rezolvam problema: mobila din PAL sau mobila din MDF. Nu luăm aici în discuție mobila din lemn masiv pentru că prețul acesteia depășește cu mult plaja de prețuri pentru mobila de PAL sau MDF.

Alegerea PAL si MDF este cu atât mai importantă atunci când vrei să cumperi mobilă făcută pe comandă. Mobila pe comanda este în general ceva mai scumpă decât mobila de serie. Avantajul este că, datorită personalizării ți se potrivește perfect camerei, cu alte cuvinte este exact ce iți dorești și în plus faci o importantă economie de spațiu.

Să explicăm mai întâi ce inseamnă cele două: PAL-ul și MDF-ul

PAL-ul

Pal melaminatPAL= (placi aglomerate de lemn). Modul de fabricare este pe scurt astfel: resturi de lemn sub formă de așchii sunt tocate marunt și amestecate cu clei sau rășini sintetice. Placa de PAL se formează apoi prin presare la cald. Tehnologia de fabricare presupune și ca bucățile mai mari să fie în straturile din interiorul placii iar cele fine la exterior pentru a asigura o mai buna finisare. O varietate foarte des întâlnită în fabricarea mobilei este palul melanimat. Procesul de fabricare al palului melaminat constă în aplicarea succesivă a melaminei și a unor foi de hârtie cu diverse texturi care în general imită lemnul.

De asemenea placile de pal pot fi finisate la exterior și cu furnir sau diverse lacuri speciale.

sursa foto:ecoucrom.ro 

MDF-ul

Placi de MDF melaminatMDF = Medium Density Fiber – sau în românește fibre cu densitate medie. Procesul de producție este similar cu cel al PAL-ului doar ca materia prima este mult mai fină  apropiindu-se de  mărimea rumegușului fin. Astfel densitatea placilor de MDF este mai mare decât a celor de PAL și asigură o mai bună prelucare și finisare. Totodată densitatea fiind mai mare și greutatea plăcilor deci și a mobilierului din MDF este ceva mai mare. Densitatea mai mare conferă MDF-ului avantaje clare și la prelucrare, acesta putând fi rotunjit sau să i se dea diverse forme imitând perfect lemnul. Avantajul MDF față de lemn este coeficientul de dilatare/contractare mult mai mic. Placile din MDF au o gamă foarte variată de finisaje la exterior putându-se folosi aproape orice culoare în combinații de finisaze mate, lucioase sau semilucioase. Vorbind de avantaje și dezavantaje haideți să vedem cele două tipuri de materiale comparativ.

Citeste si  Parchet stratificat - ghid de cumpărare

PAL vs MDF

PAL

Avantaje

  • cost mai scăzut față de MDF și lemn masiv
  • finisaje atât pe melamină cât și pe furnir
  • prelucrarea ușoară, deci timp scăzut de execuție a mobilei
  • potrivit pentru mobila în camere uscate -dormitor, hol, living

Dezavantaje

  • rezistență scazută la umiditate
  • durată de viață mai mică decât la MDF sau lemn masiv

MDF

Avantaje

  • duritate mai mare decât a lemnului masiv
  • prelucrare mult mai variată în forme comparativ cu PAL-ul
  • rezistență mare la umiditate
  • posibilități de finisare mult mai multe decât la PAL: vopsire, furniruire, foliere
  • recomadat pentru camere cu umiditate mare bucatarie ,baie
  • refacere ușoara în caz de deteriorare

Dezavantaje

  • costuri mai mari decât la PAL
  • timpi de execuție a mobilierului ceva mai îndelungat
  • uneori poate avea greutate mai mare decat PAL-ul

Speram că dupa acest articol să poți să te decizi mai ușor când  cumperi mobila de bucatarie, baie, dormitor sau living. Articolul a fost util? Like & Share 🙂

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here