Mobilier de baie – ghid de cumparaturi

0
1907
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...

Mobilier de baie, un subiect la prima vedere fără prea multe opțiuni când vine vorba de alegeri se poate dovedi o încercare în materie de amenajări interioare.

Până acum 7-8 ani mobilierul de baie era disponibil în  foarte puține culori și modele. Acum lucrurile stau puțin diferit oferta fiind mult mai variată și bogată atât în modele cât și în materialele din care este realizată mobila de bucătărie.

Până să te apuci de căutat pe internet cele mai bune oferte sau cele mai interesante modele de mobilier de baie, aruncă o privire mai jos la ce ar trebui să te uiți. În primul rând trebuie să îți faci un plan pentru amenajarea băii. Trebuie să știi exact ce rol trebuie să îndeplinească mobilierul de baie: spațiu de  depozitare mai mare, stil, utilitate sporită, optimizare de spațiu, preț scăzut, etc.

Pentru a face alegerea mobilierului de baie mai ușoară trebuie să îți stabiliești niște criterii așa cum spuneam:

Criterii de alegere a mobilierului de baie

Sau mai exact la ce anume trebuie să te uiți când trebuie să cumperi mobila de baie. Așadar să o luăm în ordine:

Materialul

Cel mai potrivit material așa cum am scris ăntr-un alt articol aici este MDF. Foarte rezistent la apă și umiditate și cu o rezistență medie la variații de temperatură. Nu vă recomadăm PAL deși mai ieftin, perioada de rezistență este mult mai mică decât la MDF. Lemnul, sensibil mai scump decât MDF-ul și mult mai scump decât PAL-ul, recomandăm cel tratat pentru umiditate și în general sfatul nostru este să alegeți acest material în băile mari, aerisite unde umiditatea și căldura se acumulează mai greu. Alegerea noastră este  MDF.

Spațiul de depozitare

Dacă acest criteriu este important pentru tine, atunci trebuie să evaluezi foarte corect ce anume trebuie să depozitezi în baie în termen de volum. Vă recomandăm să faceți un exercițiu simplu: Puneți pe pat sau masă cam ce vreți să depozitați în dulapurile din baie. În acest fel veți avea o imagine clară a volumului necesar. Eventual puteți măsura volumul cu o ruletă. Pentru a evelua corect acest criteriu  trebuie să știți câte corpuri puteți suspenda și cât de mari pot fi. Același lucru e valabil și penrtu corpurile așezate direct pe podea. În cazul în care știți că familia se va mări în viitorul apropriat, trebuie să luați în considerare  acest lucru, pentru că mai târziu va fi complicat să înghesuiți încă un corp de mobilier în baie. Pentru maximizarea spațiului căutați corpuri cât mai înalte ce vă oferă un avantaj pentru că optimizează spațiul din zona de sus a băii.

Tipul de mobilier de baie

Așa cum spuneam mai sus trebuie să facețiun inventar al spațiilor unde pot fi amplasate corpuri de mobilier. Câte pot fi suspendate și câte pot fi așezate direct pe pardoseală. Măsurați aceste spații în așa fel încât adâncimea corpurilor să nu îngreuneze activitatea din baie. Trebuie să rămână îndeajuns spațiu în cât să puteți întinde mâinile, sau să vă rotiți 180  grade fără a fi incomodați de ceva. Corpurile suspendate trebuie să fie la îndemâna celui mai scund membru al familiei, exceptând copiii. Corpurile suspendate pot asigura un spațiu de depozitare al substanțelor toxice, departe de accesul copiilor. Corpurile de sub chiuvetă – necesită o atenție aparte. În primul rând ele trebuie să se potrivescă cu  modelul de chiuvetă. În cazul în care folosiți dulapuri cu blat discutați cu cei care vă montează instalațiile sanitare pentru ca dimensiunile să nu obtureze  instalarea acestora.

Spațiul de activitate

Mobilierul nu trebuie sub nicio formă să vă îngreuneze activitatea în baie. Ba mai  mult el trebuie să ofere comfort și utilitate, astfel încât totul trebuie să fie la îndemână. Deschiderea ușilor de la intrarea în baie, dulapuri sau cabină de duș  nu trebuie să necesite eforturi  sau să fie obturate de diverse obiecte  sau piese de mobilier. Utilizarea vasului de wc au a chiuvetei trebuie să nu fie îngreunate. În teorie trebuie să aveți în fața acestora cel puțin 40-50 cm liberi.

Stilul mobilierului de baie

Dacă alegeți un stil de la început ar fi de preferat să îl urmați în alegerea tuturor elementelor din baie, de la instalații sanitare, baterii sanitare , decorațiuni până la mobilier.

Stilul contemporan

Mobilierul de baie în stil contemporan este în general minimalist. Culori sunt vii  în puternic contrast sau într-o singură culoare/nuanță: alb, mahon, lemn natur. Stilul contemporan se bazează pe utilitate în primul rând și  apoi pe optimizarea spațiului. Decorațiunile de pe mobilier lipsesc în general, dar atunci când sunt folosite sunt forme geometrice simple. Plasticul apare des în finisaje.Mobilier de baie Ikea

Foto: © Ikea

Stilul clasic

Stilul clasic  folosește elemente de decorare a mobilerului, forme rotunjite, mănere cu forme lucrate.Decorașiunile sunt și el din mai multe registre: plante, tablouri, elemente de design. Stilul clasic se pretează în general pentru băile spațioase, eventual cu ferestre.

Mobilier de baie stil clasic

Stilul country 

Stilul country în amenajare băii  este relativ simplu, cu mobilier în culori naturale, nuanțe de pământ sau din natură. Lemnul sau imitația acestuia sunt foarte folosite. Decorațiunile sunt  puține și  bazate ăn general pe elemente naturale: lemn, sfoară, metal.

Baie la mansarda

Indiferent de stilul de amenajare al băii, mobilierul de baie are o foarte mare importanță. Alegerea lui poate face diferența intre o baie de vis sau un dezastru. Bugetul poate fi un factor important dar cu imaginație și răbdare se pot obține rezultate remarcabile chiar și cu un buget redus.

Vă propunemîn final câteva sfaturi utile:

  • Nu uitați mobilierul de baie trebuie să servească scopului principal pe care vi l-ați stabilit.
  • Nu încercați soluții revoluționare dacă nu sunteți siguri că acestea vor arăta bine.
  • Nu aglomerați baia inutil cu mobilier pe care îl folosiți rar.
  • Nu amestecați stilurile în alegerea mobilierului și a intalațiilor sanitare.

Succes în amenajarea băii și inspirație în alegerea mobilierului de baie Like & Share 🙂

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here