Cum alegi bateria pentru cadă și duș? Odată cu evoluția designului obiectelor sanitare din baie au apărut și diverse modele de baterii pentru cadă și duș. Am realizat mai jos un ghid pentru cei ce trebuie să își cumpere baterie pentru cadă sau duș.
Bateriile pentru cadă sau duș trebuiesc cumpărate în general în set, împreună cu bateria pentru chiuveta. Așadar titlul corect al articolului ar fi cum îți alegi bateriile pentru baie.
Stilul
Bateriile de cadă, duș sau chiuvetă sunt în ultimii ani în tot mai multe stiluri. Baterii pentru baie clasice , simple fără prea multe pretenții și design la un preț foarte mic. Acestea sunt în general copii chinezești ale unor baterii produse de firme cu tradiție în materie. Stilul bateriilor pentru cadă/duș/chiuvetă este dat în principal de stilul de decorare al băii cu gresie și faianță. Într-o baie cu design modern și faință cu forme și culori îndraznețe, decoruri în stil contemporan sau modern nu vom pune niciodata baterii antichizate sau ăn stil retro. Așadar păstrați stilul în toate elementele băii de la baterii de chiuvetă sau cadă până la port-prosop sau suporți și mobilier mic de baie.
Sistemul de prindere
Sistemul deprindere al bateriei de cada sau duș este unul din cele mai importante criterii de algere. Sistemul de prindere depinde de tipul de cada sau dus aleasă. Așadar, fiți foarte atenți atunci când alegeți bateria pentru cadă. Discutați înainte cu cei care construiesc sau renovează baia astfel încât să nu faceți o algere greșita. Există 4 sisteme de prindere a bateriilor de cadă:
- Bateria încastrată – este o alegere pentru baile moderne, având de cele mai multe ori un design simplu și minimalist. Corpul bateriei încastrate se montează deasupra căzii sau în cabina de duș și nu este foarte vizibil, fiind format doar dintr-un cartuș și un maner, lipsind pipa prin care curge apa, care este prezenta în cazul bateriilor pentru cadă și duș cu design clasic.
- Bateria pe cadă – are sistemul de prindere direct pe corpul căzii. Unele cazi au locașuri speciale pentru baterii altele trebuiesc decupate. Deci, dacă doriți să cumpărați o astfel de baterie verificați dacă este posibil decuparea corpului cazii fara al deteriora. Materialul acrilic din care este facut cada trebuie să fie îndeajuns de rezistent și să reziste presiunilor mecanice la care va fi supus zilnic.
- Bateria de perete – este cel mai popular sistem de montaj, pentru că este si cel mai simplu. Bateria se montează pe unul dintre pereții de deasupra căzii sau din interiorul cabinei de dus. Din acest motiv, bateria cu montare pe perete este considerată un model clasic, iar opțiunile sunt foarte variate și de cele mai multe ori prețul și calitatea depind producator, materialele alese, garantie.
- Bateria de podea – se montează în pardoseala băii. Bineînțeles că pentru acets tip de baterie contructorul trebuie să prevadă detaliile tehnice necesare. Bateria de podea este susținută cu ajutorul unui suport metalic montat la unul dintre capetele căzii, în pardoseală. Acest tip de prindere este folosit de obicei la băiele cu spații largi unde cada este poziționată central – tip insulă.
Baterii de baie în funcție de tipul de comandă
Tipul de comandă este în primul rând un aspect practic și functional. Acesta a devenit si un criteriu ce se ia în considerare în funcție de designul și aspectul general al băii. Din acest punct de vedere, există două tipuri de baterii pentru cadă și dus: bateria monocomanda și bateria cu dubla comandă.
- Bateria cu monocomanda – este modelul des întalnit în băi, datorită faptului că este mai simplu de folosit, comparativ cu modelul de baterie cu rozete, temperatura apei putând fi reglată cu ușurință. Pentru ca aceste modele sunt extrem de populare, preturile variază de la câteva zeci de lei până la câteva sute, în funcție de calitate și producator. In cazul in care ai optat pentru calitate si pentru celelalte obiecte din baia ta, iti recomandam sa nu faci o exceptie nici in cazul acesta si sa alegi o baterie pentru cada si dus cu monocomanda de la un producator bun.
- Bateria cu dubla comanda – numită și baterie cu robineți are un design clasic și este prevazută cu doi robineți: unul pentru apă caldă și celălalt pentru apă rece. Deși nu mai este o opțiune practică din cauza dificultății cu care se reglează temperatura apei, vă recomandăm să alegeți o baterie pentru cadă și duș cu dublă comandă în cazul în care aceasta are un design deosebit ce se potrivește cu baia. Bateria cu robineți se încadreaza perfect într-o baie amenajată în stil vintage sau retro, dar există și variante cu design modern.
Alte detalii tehnice
O baterie de cada și de dus, la fel ca toate celelalte baterii (baterie lavoar, baterie chiuveta, baterie de bideu etc), sunt accesorii pentru baie indispensabile. Alegerea acestora necesita timp si atentie, pentru ca, calitatea lor iti vor face viata mai usoara. Alte detalii tehnice ce trebuie luate in considerare si au un impact foartemare in calitatea bateriei de cada si dus.
- Materialele utilizate – inoxul și alama sunt cele mai indicate materiale pentru baterii . Inoxul este cel mai bun material, însă și prețul lui este ceva mai mare, dar și durata de viață e mai lungă. O varianta bună, dar la un preț mai accesibil este baterie din alamă. Atenție! Alege o alamă care are în compoziție peste 59 % cupru, astfel încât să fie sigura pentru sanatate și să nu schimbe proprietățile apei.
- Cartușul bateriei – exista doua tipuri de cartus (pastila) ceramic si cartus din teflon. Noi va recomadam cartusul ceramic pentru ca este mult mai rezistent. Nu se zgarie usor de la nisip sau impuritati, este mai putin casant si face un zgomot mai redus decat cel din teflon.
- Perlatorul bateriei – este un filtru de plasa care se gaseste la capatul bateriei (pe unde curge apa). Perlatorul are dublu rol: actioneaza ca un filtru, impiedicand depunerea calcarului si ajuta la „imbogatirea” jetului de apa, prin realizarea amestecului de apa cu aer pentru a reda un jet mai puternic si bogat.
Recomandarile noastre
Deși bateriile iefine sunt foarte tentante in toate magazinele de bricolaj, sfatul nostru este sa cumparati baterii de la un producator cu traditie. Calitatea si garantia oferita de un astfel de producator, fie el din Romania sau din tari cu traditie în instalații sanitare precum Italia sau Germania, sunt importante. Bateriile, indiferent dacă sunt de baie sau bucătărie sunt un produs cu durata de viata de cel putin 5 ani. Felul cum alegi bateria pentru cada și/sau dus îți va asigura sau nu liniștea pentru ceva timp. Așadar sfatul nostru e să investiți o suma minima care să vă asigure atât confortul cât și siguranța că bateriile din baie, fie ele de duș, chiuvetă sau cadă nu se vor strica dupa 3-4 luni.
Înainte de a merge la cumpărături vă recomandăm să citiți și:
A fost util ghidul despre cum alegi bateria pentru cada? Crezi ca ne-a scapat ceva? Nu ezita să lasi un comentariu! Iti vom raspunde prompt. Like& share:)