Idei de amenajare baie mica

0
15511
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,50 din 5)
Încarc...

Daca aveti un proiect de amenajare baie mica, mai ales cele de apartament sau garsonieră poate fi un adevărat chin.

Vă sugeram câteva idei de amenajare pentru băile cu spațiu restrâns ce pot fi la fel de funcționale și utile ca și o baie mare.

Marea provocare în amenajarea baii mici este, bineînțeles spațiul, sau mai degrabă spus lipsa lui. În primul rând vorbim de spațiul de depozitare ce are foarte puține variante. Dar să o luăm pe rând cu fiecare piesă din baie

Obiectele sanitare

Libertatea de a amenaja o baie mai ales cea de apartament este îngradită oarecum de poziția țevilor pentru obiectele sanitare, vas wc, duș/cadă,chiuvetă. Mutarea acestora presupune costuri suplimentare și oricum variantele sunt destul de puține. Amplasați pe o schiță  poziția aproximativă a fiecărui obiect sanitar pentru a putea evalua corect spațiul rămas la dispoziție. Dacă nu v-ați hotărât încă la dimensiunile acestora lăsați un spațiu îndeajuns de mare pentru una din variantele pe care le aveți.

Duș sau cadă într-o baie mică?

Acesta este o alegere ce trebuie să țină cont de câțiva factori. În primul rând obișnuința locuitorilor casei. Dacă cei din casă preferă să facă baie atunci  decizia e ca și luată. Dacă persoanele din casă sunt active și dușul este o opțiune  funcțională, zilnică, deja ați redus spațiul ocupat în baie. În cazul familiilor cu copii mici cada este obligatorie, deci varianta dușului este exclusă. Există însă și varianta combinată de duș cu cadă, un fel de 2 în 1 ce asigură o funționalitate mai mare.

În cazul în care familia are mai mulți membri de vârste diferite iar apartamentul dispune de o singură baie cu duș sau cadă folosirea pereților de cabină de duș transparenți nu e o opțiune. Oricum perdeaua de duș e o variantă mult mai ieftină și poate fi o decorațiune de baie importantă, o pată de culoare ce dă viață băii, care este în general un spațiu ambiental mai rece.

Citeste si  Solutii de depozitare pentru baie

În cazul în care singura opțiune este cada mai ramâne o singură problemă de rezolvat:

Cadă de colț sau cadă dreaptă?

Variantele depind aici foarte mult de forma și dimensiunile băii, de prezența ferestrei  și de poziția țevilor. În cazul băilor înguste și foarte lungi, unde o cadă instalată pe lățime ar fi foarte mică  soluția este clar o cadă de colț  asimetrică care să acopere toată lățimea peretelui mai îngust și să se desfășoare pe lungimea băii.

Dacă totuși doriți o cadă dreaptă, trebuie să aveți în vedere doua elemente. Să aveți îndeajuns spațiu pe latura lungă a căzii, între cadă și perete și cada să fie îndeajuns de lată cât să încapă cel mai corpolent membru al familiei din casă.

Wasul de WC

Vasul de wc nu are foarte multe opțiuni de optimizarea spațiului.Varianta optimă de vas de wc pentru o baie mică este cea cu rezervor îngust pe perete sau și mai bine dacă construcția apartamentului o permite (zidăria) rezervorul încastrat în perete.

Trebuie să știți că pentru acest tip de vas de wc trebuie făcute pregătiri prealabile, instalată o ramă metalică în perete ce va susține vasul de wc dar și rezervorul. Soluția este clar optimă pentru o baie mică dar costurile sunt mai mari decât la instalarea unui vas de wc clasic. Ce nu recomandăm pentru o baie mică este vasul de wc cu rezervorul sprijinit pe vasul de wc. Acest tip de wc ocupă foarte mult spațiu.

Există totuși soluții moderne cu rezervoare fubțiri și înalte ce pot oferi optimizări de spațiu și pentru acest gen de vase de wc. Până la urmă soluția aleasă ține de dvs. și de spațiu pe care îl aveți la dispoziție.

Soluția wasului de wc cu rezervor suspendat la înalțime nu se ma produce. Și oricum acea țeavă pe toată înălțimea băii era total inestetică.

Citeste si  24 de idei de amenajare living modern

Chiuveta sau lavoarul

Există doua tipuri de chiuvete/lavoare de baie în funcție de sistemul de prindere al bateriilor. Sistemul de prindere pe chiuvetă și sistemul de prindere pe perete. Sfatul nostru este ca în momentul în care achiziționați chiuveta să cumpărați și bateriile de baie pentru lavoar. În aceste fel le puteți încerca sistemul de prindere, face măsurătorile necesare și în plus vă scutește de un eventual drum în cazul în care ceva nu se potrivește.

Dacă optați pentru baterie cu prindere pe perete asigurați-vă că acest lucru este posibil. verificați poziția țevilor, dar cel mai bine întrebați un specialist/meșter instalator.

Modul de prindere al chiuvetei

Un element extrem de important în economisirea spațiului din baie. Sfat: nu instalați în băi mici chiuvetă cu picior. Estetic putem spune că este mai elegant dar este o soluție ce sacrifică spațiul de depozitare de sub chiuvetă. Deci singurul mod de susținere a  chiuvetei este pe dulap mască. Nici soluția cu chiuveta suspendată nu e foarte fericită pentru că, deși aveți spațiu sub chiuvetă acesta este expus, deci inestetic de folosit pentru depozitarea diverselor substanțe sau accesorii pentru baie.

Amenajare baie mica. Spațiu de depozitare în baie

Spațiile de depozitare în baie, poate cea mai mare problemă cînd vine vorba de o baie mică. În primul rând trebuie să spunem că, într-o baie mică trebuie să depozitați strictul necesar pentru igiena personală și curățenia băii. Astfel aveți din start avantajul că nu veți consuma și puținul spațiu pe care îl aveți la dispoziție. Am vorbit deja de spațiul de sub chiuvetă ce trebuie folosit la maxim.

mobilier baie

Dulapurile de tip turn, dacă spațiul vă permite sunti ideale pentru o baie mică. Dacă spațiul nu permite deschiderea ușilor puteți folosi niște rafturi înalte din lemn sau preferabil MDF. Acesta rezistă mult mai bine variațiilor de temperatură și umidității din baie.

Citeste si  Amenajare baie in stil feng shui

Spațiul de sub cadă. Folosit mai deloc din cauza lipsei unor soluții tehnice  este din păcate un spațiu pierdut, mai ales intr-o baie mică. Din păcate la noi nu am găsit nicio solușie ca cea de mai jos

Rafturile. Cea mai ieftină și la îndemână soluție de depozitare pentru baie. Singurul inconvenient al acestora este că toto ceea ce se depozitează pe acestea nu este protejat de umiditatea din baie.

 

Caloriferele portprosop.Perfecte pentru o baie mică le puteți găsi într-o varietate de forme, modele și culori. Prosoapele stau la îndemână pe ele și în plus ăn timpul iernii sunt mai totdeauna calde -ceea ce dă osenzație de comfort atunci când le folosiți. Înainte de a cumpăra un astfel de calorifer sfătuiți-vă cu un specialist și dimensionați corect caloriferul în funcție de marimea băii , gradul de folosire și suprafața geamurilor.

Spațiul din spatele ușii. Folosit in general pentru a agăța prosoapele sau halatele de baie, nu este unul foarte generos dar poate depozita pe verticală câteva prosoape. Soluția cuierelor pentru ușă ce pot fi adaptate in functie de necesități este una pe cât de practică pe atât de ieftină.

Dulapurile cu oglindă. Dulapuri înalte suspendate deasupra chiuvetei cu o grosime decentă cât să nu  incomodeze activitățile la chiuvetă.

Amenajarea unei băi mici poate fi o provocare dar finalul unui astfel de proiect vă poate aduce satisfacții dacă optimizați spațiul la maxim. Puteți astfel obține comfort și în același timp o baie care să arate bine și nu ca o magazie.  Aveți o baie mică de care sunteți mândri – trimiteți-ne fotografii. :).

Produse recomandate

Raft pentru baie, din lemn, Oslo Alb

Dulap baie inalt cu 1 usa si oglinda Twist Grey,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here