cum aleg bateriile sanitare

In Baie, Sfaturi practice

Cum aleg bateriile sanitare

cum aleg bateriile sanitareCum aleg bateriile sanitare? Cu totii ne aflam in fata acestei dileme in momentul in care hotaram sa schimbam bateriile vechi intr-un apartament sau sa instalam unele noi in casa noua abia construita.

Importanta alegerii bateriilor sanitare se vede atunci cand acestea cedeaza si ne creeaza o groaza de batai de cap. Dincolo de faptul ca bateriile sanitare inseamna un anumit confort, ele reprezinta si un element de design, atat in baie, cat si in bucatarie.

Alegerea bateriilor sanitare este un proces destul de anevoios. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont:

Comanda dubla sau monocomanda reprezinta una dintre alegeri. In ultima vreme monocomanda este mult mai raspandita, dar exista si baterii cu comanda dubla (clasice). Diferenta esentiala dintre cele doua este felul in care se realizeaza amestecul apei reci cu cea calda. In general, bateriile monocomanda sunt mai practice si au design-uri moderne.

Cu pastila de ceramica sau de teflon?

Acesta decizie este destul de usor de luat: cele cu pastila de teflon sunt mai ieftine, dar si au o durata de viata mai mica. Defectiunea majora care apare la acest tip de baterii este cauzata de zgarierea acestei pastile de catre nisipul si impuritatile din apa. Rezultatul aceste defectiuni: bateria incepe sa aiba scurgeri, chiar si in pozitia inchis.

Baterii sanitare de firma sau “no name”?

Diferentele de pret dintre cele doua categorii sunt mari. Daca o baterie “no name” costa, in medie, 30 RON, pretul uneia produsa de o firma cunoscuta incepe de la 100 RON. In general, toti comerciantii se lauda ca bateriile lor au garantie. Din acesta perspectiva va recomandam produsele cu certificat de calitate CE, daca aceasta posibilitate exista. Garantia este de la 3 ani pana la 7 ani. Oricum, garantia depinde foarte mult de calitatea apei si de modul in care bateria este intretinuta.

Pentru ca investitia intr-un set de baterii sanitare pentru o casa se face pentru cel putin 4-5 ani, noi va recomandam baterii “de firma”, la un pret cuprins intre 150 si 200 RON.

Filtrele de apa, neaparat necesare?

Daca ne gandim ca in Romania calitatea apei potabile in multe regiuni lasa de dorit, raspunsul este categoric: DA. Filtrele de apa va protejeaza atat sanatatea, cat si bateriile sanitare.

Filtrele de apa sunt de doua feluri: cele care se monteaza direct pe instalatie si filtrele pentru o baterie. Primele se folosesc, in general, pentru sisteme independente (case) si se monteaza un singur filtru pentru toata instalatia. Filtrele pentru baterii se preteaza, in general, la apartamente si sunt mai ieftine.

Bateria cu dus extractibil pentru bucatarie este cu siguranta un mod foarte comod de a spala in bucatarie si va ofera maximum de libertate si utilitate. Inainte de a achizitiona acest tip de baterie, asigurati-va ca sistemul de parghii care face ca dusul sa fie retractabil automat are loc sub masca de la chiuveta. Pentru instalarea unei astfel de baterii va recomandam cu insistenta sa apelati la un instalator priceput.

Cu perlator sau fara?

Majoritatea bateriilor au perlator (filtrul de la capatul bateriei). Exista si baterii fara acest perlator, dar diferentele de pret sunt insignifiante. Dincolo de faptul ca acest perlator actioneaza in primul rand ca un filtru, el mai are rolul de a da acel aspect bogat jetului de apa (se realizeaza un amestec de aer si apa). De asemenea, perlatorul nu permite depunerea inestetica a calcarului, usurand astfel intretinerea.

Pentru bateriile de dus, atat cele de la baie, cat si cele de la bucatarie va recomandam ca acestea sa aiba un filtru suplimentar inaintea capului de dus. Acest filtru protejeaza capul de dus si va asigura ca nu se va infunda dupa un an de folosire. In plus, acest filtru face ca intretinerea sa fie mult mai usoara.

Zgomotul este o alta problema a bateriilor sanitare, dar acesta nu poate fi depistat decat dupa instalare. Zgomotul este cauzat de amestecul de aer si apa din baterie sau instalatie, in 90% din cazuri Acest zgomot poate fi doar insesizabil, dar poate merge pana la a trezi dimineata vecinii si are mai multe cauze:

  • uzura bateriei
  • uzura garniturii de etanseizare – in momentul deschiderii robinetului, acesta absoarbe aer
  • uzura pastilei de ceramica/teflon – daca zgomotul apare doar in anumite pozitii ale robinetului de comanda.
  • depunerile de calcar – mai ales la bateriile mono-comanda

Investitia in instalatii de calitate este importanta, atat pentru confortul zilnic, cat si pentru sanatatea familiei. O alegere chibzuita, cu o mica “documentare” prealabila, va scuteste de multe batai de cap pentru cel putin 4-5 ani.

sursa foto: nestopia.com

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *