Cum aleg bateriile sanitare? Cu toții ne aflăm în fața acestei dileme în momentul în care hotărâm să schimbăm bateriile sanitare vechi într-un apartament sau să instalam unele noi în casa noua abia construită.
Importanța alegerii bateriilor sanitare se vede atunci când acestea cedează și ne creează o groază de bătăi de cap. Dincolo de faptul că bateriile sanitare înseamnă un anumit confort, ele reprezintă și un element important de design, atât în baie, cât și în bucătărie.
Alegerea bateriilor sanitare este un proces destul de anevoios. Iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont:
Baterii sanitare cu comandă dublă sau monocomandă
Acesta reprezintă una dintre alegeri pecare trebuie să o faceți. În ultima vreme monocomanda este mult mai răspândită, dar există și baterii cu comandă dublă (clasice). Diferența esențială dintre cele două este felul în care se realizează amestecul apei reci cu cea caldă. În general, bateriile monocomandă sunt mai practice și au design-uri moderne.
Cu pastila de ceramica sau de teflon?
Acesta decizie este destul de usor de luat: cele cu pastila de teflon sunt mai ieftine, dar au și o durata de viață mai mică. Defecțiunea majoră care apare la acest tip de baterii este cauzată de zgârierea acestei pastile de către nisipul și impuritățile din apă. Rezultatul acestei defecțiuni: bateria începe să aibă scurgeri, chiar și în poziția închis.
Baterii sanitare de firma sau “no name”?
Diferențele de preț dintre cele două categorii sunt mari. Daca o baterie sanitară “no name” costa, în medie, 30 – 50 lei, prețul uneia produsă de o firmă cunoscută începe de la 100 -120 lei. În general, toți comercianții se laudă că bateriile lor au garanție. Din acestă perspectivă vă recomandăm produsele cu certificat de calitate CE, daca aceasta posibilitate există. Garanția este de la 3 ani până la 7 ani. Oricum, durata de viață a unei baterii sanitare depinde foarte mult de calitatea apei și de modul în care bateria este întreținută.
Pentru ca investiția într-un set de baterii sanitare pentru o casa se face pentru cel putin 4-5 ani, noi va recomandăm baterii “de firma”, la un pret cuprins intre 150 și 200 RON.Acesta este un buget minim pentru o baterie de calitate.
Recomadările noastre:
Baterie lavoar Grohe BauEdge S
Baterie lavoar design modern Grohe BauEdge marimea S cu ventil pop-up. Pentru baile cu design minimalist. Aceasta baterie poate fi asociata si cu alte produse din aceeasi colectie.
Baterie lavoar monocomanda 1/2″ Grohe Eurosmart Cosmopolitan M-Size
Baterie pentru lavoar design modern Grohe Eurosmart Cosmopolitan.
- instalare pe o singura gaura
- maner din metal
- cartus ceramic de 35 mm cu GROHE SilkMove
- limitator de debit reglabil
- suprafata cromata GROHE StarLight
- aerator GROHE EcoJoy cu debit 5.7 l/min
- sistem de montaj rapid GROHE QuickFix
Filtrele de apă, neapărat necesare?
Dacă ne gândim că în Romania calitatea apei potabile în multe regiuni lasă de dorit, răspunsul este categoric: DA. Filtrele de apă vă protejeaza atât sănătatea, cât și bateriile sanitare.
Filtrele de apă sunt de doua feluri: cele care se monteaza direct pe instalație și filtrele pentru o baterie. Primele se folosesc, în general, pentru sisteme independente (case) și se monteaza un singur filtru pentru toata instalația. Filtrele pentru baterii se pretează, în general, la apartamente și sunt mai ieftine.
Bateria cu duș extractibil pentru bucătărie este cu siguranță un mod foarte comod de a spăla în bucatarie și vă oferă maximum de libertate și utilitate. Înainte de a achiziționa acest tip de baterie, asigurați-vă că sistemul de pârghii care face ca dușul să fie retractabil automat are loc sub masca de la chiuvetă. Pentru instalarea unei astfel de baterii vă recomandăm cu insistența să apelați la un instalator priceput.
Recomadările noastre:
Baterie bucatarie Ideal Standard Alpha cu pipa tubulara inalta
Baterie bucatarie Ideal Standard Alpha design modern
- Cartus ceramic 35 mm cu limitator temperatura apa
- Pipa tubulara fixata sus cu posibilitate de rotire la 360 grade
- Maner metalic cu indicator rosu/albastru
- Fixare usoara cu ajutorul sistemului de instalare Easy-Fix
- Racorduri flexibile G3/8″
- Aerator tip Perlator
- Finisaj: Cromat
- Limitator temperatura apa
Baterie bucatarie Grohe Bauclassic design modern.
- pipa inalta
- instalare pe o singura gaura
- suprafata cromata GROHE StarLight
- cartus ceramic de 28 mm GROHE Longlife
- GROHE Zero – conducte de apa izolate (fara plumb si nichel)
- pipa cu aerator
- pipa tubulara pivotanta
- unghi de pivotare de 360 grade
- racorduri flexibile de conectare la apa
- sistem rapid de instalare
- presiunea minima recomandata 1.0 bar
Baterii sanitare cu prindere pe chiuvetă/cadă sau în perete?
În funcție de această alegere va trebui să alegeți și obiectele sanitare: cada respectiv chiuveta. Pentru sistemul deprindere în perete trebuiesc făcute ajustări la țevi în așa fel încât bateria sanitară să se potrivescă perfect. Discutați cu specialistul care le montează înainte de cumpărare pentru a achiziționa și eventualele piese ăn plus necesare coturi sau surplus de țeavă ce trebuie montat. trebuie să știți că nu există vreun avantaj sau dezavantaj între cele două tipuri de baterii sanitare – sunt doar sisteme de prindere diferite.
Cum aleg bateriile sanitare, cu perlator sau fără?
Majoritatea bateriilor au perlator (filtrul de la capatul bateriei). Exista și baterii sanitare fără acest perlator, dar diferențele de preț sunt insignifiante. Dincolo de faptul că acest perlator acționează în primul rând ca un filtru, el mai are rolul de a da acel aspect bogat jetului de app (se realizeazp un amestec de aer și app). De asemenea, perlatorul nu permite depunerea inestetica a calcarului, ușurând astfel intreținerea.
Pentru bateriile de dus, atât cele de la baie, cât și cele de la bucătarie va recomandăm ca acestea să aibă un filtru suplimentar înaintea capului de duș. Acest filtru protejează capul de duș și vă asigură că nu se va înfunda dupa un an de folosire. În plus, acest filtru face ca întreținerea să fie mult mai ușoară.
Zgomotul este o altă problemă a bateriilor sanitare, dar acesta nu poate fi depistat decât dupa instalare. Zgomotul este cauzat de amestecul de aer și apă din baterie sau instalație, în 90% din cazuri Acest zgomot poate fi doar insesizabil, dar poate merge pana la a trezi dimineata vecinii și are mai multe cauze:
- uzura bateriei
- uzura garniturii de etanseizare – în momentul deschiderii robinetului, acesta absoarbe aer
- uzura pastilei de ceramica/teflon – dacă zgomotul apare doar în anumite poziții ale robinetului de comandă.
- depunerile de calcar – mai ales la bateriile mono-comanda
Investiția în instalații sanitare de calitate este importantă, atât pentru confortul zilnic, cât și pentru sănătatea familiei. O alegere chibzuită, cu o mică “documentare” prealabilă, vă scutește de multe bătăi de cap pentru cel puțin 4-5 ani. Speră că v-a fost de folos ghidul nostru despre cum să alegeți bateriile saitare și ce să aveți ăn vedere când alegeți.:)