Ești în casă nouă? Sau ești pe cale să te muți? Ne-am gândit să întocmim o listă cu lucruri pe care trebuie să le faci pentru că mutatul în casă nouă să fie cât se poate de ușor.
Indiferent că te muți cu chirie sau tocmai ai cumpărat o locuință nouă există o serie de lucruri pe care trebuie să le verifici și/sau să le cumperi. Ca să fie mai ușor am împărțit lista în două, înainte de mutare și după mutarea in casa noua. Să le luam în ordine:
Înainte de mutatul in casa noua
Înainte să te muți in noua casa trebuie să îți stabilești exact anumite lucruri, adică să iti faci un plan foarte precis. Planul se va învârti în jurul datei de mutare, câteva zile înainte și după. Să revenim acum la ce ai de făcut înainte de mutat. Dacă știi că nu poți muta totul într-o zi, ceea ce e foarte puțin probabil, fă o lista cu lucrurile cel mai puțin folosite și începe să le muți primele.
Decorațiunile, tablourile și accesoriile mărunte de prin casă sunt primele pe listă. Hainele din extra sezon le poti muta cel mai repede.
Ce vrei să iei cu tine în casa nouă
Bucătărie
- Sortează vesela – paharele, canile și vasele crăpate sau ciobite aruncă-le, poartă ghinion vezi aici
- Ceștile și cănile de cafea învelește-le în hârtie de ziar și pune-le în cutii. Păstrează 1-2 la îndemână.
- Tigăile dacă nu mai pot fi curățate încât sa fie folosite măcar câteva luni, poti scăpa de ele.
- Cuțite, furculițe și linguri – verifică-le să fie curate
- Tirbușon, aparat de desfăcut conserve, aparat de capsat borcane
- Tocătoarele din lemn dacă sunt mucegăite, crăpate sau au miros – aruncă-le
- Electrocasnicele mici mixer, blender friteuză – ar fi de preferat să le pui în cutiile originale dacă le mai ai. Curăță-le bine înainte!. Dacă nu ai cutiile orginale folosește cutii de carton de ambalaj dar pune ziare sau folie cu bule în jurul lor.
SFAT IMPORTANT: SCRIE PE TOATE CUTIILE CE ESTE IN INTERIOR, CU UN MARKER
Păstrează un minim de veselă pe care să o folosești câteva zile: furculiță, cuțit, lingură, ibric, tigaie, farfurie.
Baie
- Acesorii de baie ce nu le folosești în mod constant – perii, bureți, betisoare etc
- Cosmetice de baie – tot ce nu folosești în umătoarele câteva zile – șampoane, balsamuri creme- împachetează-le în pungi sigilate sau cutii.
- Aparatele din baie ambalează-le în cutiile lor originale sau ca și cele de bucătărie în ziare și cutii de ambalaj.
- Prosoapele – păstrează 2-3 pentru câteva zile, restul le poți împacheta în pungi sau saci de plastic bine sigilați
- Accesoriile de wc – ai nevoie de altele noi!
- Soluții de spălat, detergenți – ia-le cu tine doar dacă sunt mai mult de jumătate de recipient. Oricum vei avea nevoie de mult mai multe să faci curățenie în casa nouă.
- Mașina de spălat trebui să fie mutată cât mai repede pentru a fi instalată. Veți avea de spălat mult în casa nouă.
- Uscătorul de rufe e un consumabil – dacă nu e în stare bună nu te mai obosi sa îl iei oricum îți vei lua altul curând.
Dormitor
- Împachetează totul pe categorii: haine, pantofi, palarii, lenjerie de pat, lenjerie intimă.
- Începe împachetatul cu hainele pe care nu le porți. De exemplu hainele groase dacă te muți vara. Această regulă e valabilă și pentru încălțăminte.
- Asigură-te că în casa nouă spațiile de depozitare dulapuri, dresinguri, debarale sunt pregătite, curate și igienizate.
- Pentru hainele de pe umerașe: cămăși, rochii, costume folosește saci speciali pentru haine cu fermoar.
Living-room
- Decorațiunile fragile se împachetează fiecare separat protejate de hârtii sau foli cu bule
- Aparatura muzicala, TV, calculator, console jocuri, cd-uri, viniluri – protejate de praf în saci de plastic și apoi în cutii.
- Cărțile – ambalate în cutii. Atenție la mărimea cutiilor!
- Pături, coverturi, perne decorative – ambalează-le în saci de plastic.
- Covoarele împachetează-le cu folie strech – acum ar fi și un moment bun să le duci la curățat.
- Tablourile protejați-le cu saci de plastic și cartoane.
- Draperiile și perdelele depozitează-le în saci oricum trebuiesc spălate și călcate în noua casă .
După ce te-ai mutat in casa noua
Primul lucru ce trebuie să îl faci când te-ai mutat este să faci loc lucrurilor din cutii și saci. Probabil că ai despachetat strictul necesar dar acum trebuie să te organizezi. Fă un plan pentru fiecare spațiu de depozitare din baie, bucătărie, dormitor etc, ce obiecte sunt destinate fiecărui spațiu.
Curățenie
Listă cu ce îți trebuie pentru curățenia generală și rezervele pe care trebuie să le ai în casă:
- Soluții de curățat: gresia , faianța, obiectele sanitare, electrocasnicele mari – cuptor, plita, chiuvete
- Rezerve pentru vasul de wc
- Solutie de curățat geamurile, soluție de curățat parchetul
- Soluție de curățat mobila
- Alcool sanitar
- Soluții de desfundat țevile
- Detergent și balsam de rufe, soluție de decalcifiere
- Lavete, bureți de spălat, mop, galeată, servețele din hartie sul
- saci de menaj – două marimi
- sorț, mănuși de menaj din cauciuc
- becuri de rezervă
Ustensile și unelte
Pentru mici reparații și reglaje prin casă trebuie să ai în permanență o trusă de scule:
- ciocan
- patent izolat
- set de chei
- set de surubelnițe și set de imbusuri
- garnituri pentru bateriile de chiuvetă
- sarpe pentru desfundat țevile
- bandă izolatoare, un adeziv puternic pentru lemn și metal
- set de bride – cunoscuți și ca ”șoricei”
- cheie pentru aerisit caloriferele
- ulei tehnic pentru gresat balamalele
- baterii electrice de diverse mărimi
Utilitățile
Odată ce te-ai mutat în casă nouă trebuie să știi exact cum stai cu utilitățile. În primul rînd trebuie să citești toate contoarele, eventual fă poze cu indexurile. Verifică toate contractele de utilități – apă, gaz, energie electrică, TV, internet.
Probabil că unele, sau chiar toate trebuiesc schimbate pe numele noului proprietar. Căutați în zonă ghișeele furnizorilor de utilități. Verificați ultimele facturi dacă nu ați făcut-o deja la semnarea contractului pentru noua casă.
În cazul instalațiilor pe gaz vă recomandăm cu tărie să chemați o firmă specializată pentru verificarea centralei pe gaz, plite și cuptorului. Instalați-vă un detector de gaze în bucătărie dacă nu aveți deja. ESTE OBLIGATORIU!
Aerisiți instalația de încălzire, sau dacă nu vă pricepeți chemați un instalator. Și dacă tot îl chemați verificați toată instalația de încălzire și cea sanitară. Instalația de încălzire trebuie testată în prezența voastră.
Verificați sistemele de scurgere a apei din baie și din terase/bacoane. O scurgere înfundată poate crea mari neplăceri, mai ales când casa este deja mobilată.
Localizați panouri electrice cu siguranțe. Cel al locuinței și panoul general al cladirii dacă nu stați la casă. Verificați toate prizele și întrerupătoarele.
Securitate și siguranță
Siguranța casei și securitate sunt lucruri foarte importante. Rolul unei locuințe este să îți asigure acel sentiment de siguranță, să te simți protejat. Astfel odată mutați în noua casă pentru siguranța voastră verificați:
Sistemul de inchidere al ușii de la intrare
Numărul de chei pentru fiecare încuietoare – trebuie să aveți toate cheile de la vechiul proprietar sau constructor. Dacă bănuiți că nu sunt toate, schimbați butuc sau chiar încuietoarea.
Verificați dacă ușa de la intrare se închide automat. Cu toții am pățit să rămânem pe afară fără cheie pentru că am ieșit 5 minute și am uitat că ușa se închide automat. Păstrați o cheie de siguranță la un prieten de încredere ce stă în apropriere.
Dacă noua casă e un apartament în bloc cereți chei și cartele de acces de la administratorul blocului sau direct de la constructor. Păstrați una de rezervă la un prieten apropiat. Majoritatea sistemelor de cartela de acces în bloc au si un cod universal – rugați să vi se comunice și acest cod în cazul în care sistemul de cartela e defect sau cheia de intrare nu merge.
Ușile de interior – majoritatea au cheie. Dacă nu folosiți cheile depozitațile cu etichetă într-un loc sigur. Dacă sunteți obișnuiți să folosiți cheile de la ușile de interior – faceți copii cel puțin la cele pe care le folosiți mai des.
Ferestrele – verificați sistemele de închidere. In cazul in care stați la casa, asigurați ferestrele cu acces direct din curte. Gratiile sunt o soluție dar nu foarte estetică. Sistemele de alarmă sunt soluția modernă. Ferestrele cu deschidere batantă ( pe verticală) sunt foarte ușor de forțat în poziția deschis.
Nu în ultimul rând trebuie să știți că o locuință este obligatoriu sa fie asigurată. Așa dar căutați un broker sau o societate de asigurări să încheiați o asigurare obligatori pentru locuință.
Dacă urmați aceste sfaturi cu siguranță veți dormi mai liniștit in casa noua. În final dacă aveți nevoie de o listă de bifat cu lucruri ce trebuie să le aveți în noua casă o puteți descărca de aici.
Credeți că am uitat ceva? Asteptăm sfaturile și părerile voastre.