Superstitii cand te muti in casa noua

0
20845
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
Superstitii cand te muti in casa noua

Superstițiile de casă nouă și cât de mult ne influențează

Oamenii au fost influențați de superstiții înca  din epoca primitivă. Superstițiile sunt legate în general de activitatea curentă și de traiul de zi cu zi. De la celebra pisică neagră care ne taie calea până la datul banilor lunea sau a nu duce gunoiul noaptea toate superstițiile au o putere de influență asupra noastră în funcție de educație, experientțe personale, mediul și anturajul în care trăim. Asadar nici mutatul în casă nouă nu este scutit de aceste superstiții.

Superstițiile variază foarte mult în funcție de cultură, popor, zonă geografică și simboluri religioase asociate diverselor activități umane cotidiene. Superstițiile își au originile în epoca pre creștina atunci cand foarte multe fenomene naturale sau fizice încă nu aveau o explicație.

Superstițiile legate de mutatul în casă nouă nu fac excepție de la regulile generale.

Mutatul în casă nouă presupune interacțiunea proprietarului cu foarte multe obiecte și deci mutatul în sine este legat direct de acestea obiecte.

Matura

NU se aduce matura din casa veche în casa noua. Se crede ca matura veche preia energiile negative prin curățare din casa veche și aducând-o în casa nouă aduci acele energii. Mai mult decât atât, matura simbolizeaza  curațenia și ordinea și dacă o aduci în casa nouă aduci dezordine și mizerie. Legat de curatenie, se spune ca gunoiul nu se matura peste prag.  Nu știm să vă spunem daca aceleași superstiții legate de matura sunt valabile și pentru aspirator 🙂

Alimente

Pâinea, grâul (orezul) și sarea sunt alimente ce trebuiesc aduse în casa nouă. Ele simbolizeaza belșugul, roadele pământului și puterea de regenerare în fiecare an (grâul). Cu pâine și sare se întâmpină ăi oaspeții – așadar ele au în cultura și tradițiile românești și un rol ritualic. Sarea – mai ales cea de salină -neprelucrată are și proprietatea de a curăța aerul în noua casă, deci ea trebuie să stea ceva timp în casa nouă până să vă mutați. Sarea reprezintă și ea belșugul casei, nu se împrumută, nu se aruncă și nu trebuie să se termine din casă niciodată.

Citeste si  Mobila din PAL sau mobila din MDF?

Argintul

Este bine cunoscut că ionii de argint improspateaza si curata aerul din casa. In trecut banul de argint reprezenta un simbol foarte puternic. Ingroparea unui ban de argint la temelia casei era o practica des intalnita in multe regiuni ale Romaniei. Banul de argint avea rolul dea proteza casa si de a asigura belgug familiei care va locui in noua casa.

Zilele săptămânii

Influența sau superstițiile legate de zilele săptămânii se referă la momentul mutării în casă nouă. Luni este cea mai bună zi să te muți în casă nouă – așa cum e și cea mai buna zi sa incepi un lucru. Nu incepi nimic martea pentru ca nu vei avea spor si orice incepi martea nu se termina niciodata. Miercurea si joia sunt iarasi zile prielnice pentru mutat in casa noua. Sambata nu este o zi buna pentru a te muta pentru ca , la fel ca si marti, nu vei termina niciodata casa, sau decorarea, mobilarea casei. Duminica e o zi a odihnei – aici parerile sunt impartite. Unele sperstitii spun sa te muti dar pana la amiaza altele spun sa nu te muti pentru ca nu vei bate pasul pe loc.

Animale

O superstiție veche venită din vremurile când conceptul de bloc nu exista este legată de animalele care iți intră în casă. Daca în casa noua iți intra o broasca, un greiere sau o pasare este de bun augur și vei avea belșug și prosperitate în casă. Păsările reprezintă și ele simboluri de fertilitate și bucurie daca iși fac cuib în preajma casei: rândunelele, berzele. Pisica care sta in casa  apară casa nu doar de șoareci dar și de rele. Furnicile care iți vizitează casa, deși nu mai par o binecuvantare reprezinta bogăția și abundența.

Citeste si  În casă nouă, lista utilă cu lucruri pe care le ai de făcut

Obiecte

Exista mai multe superstiții legate de obiectele pe care să le aduci/primești când te muți în casă nouă. Nu primi cadou de casa noua cuțite – ele aduc ceartă și motiv de discordie în casa. Cuiele sau caielele pentru potcoave batute într-o grindă a casei te feresc de rele și iți protejează casa. Potcoava batuta invers in pragul sau tocul usii aduce noroc si protejeaza casa de rau. Clantele de la usi stricate aduc ghinion si pagube. Obiectele din sticla sparte sau crapate trebuie aruncate – cani, farfurii, pahare, oglinzi.

Alte superstitii cand te muti in casa noua

Prima dată când intri în casă , să o faci pe ușa principală. Să ieși pe aceeasi ușa pe care ai intrat.

Daca imprumuți obiecte de la vecini în prima zi când te-ai mutat în casa noua, nu vei avea noroc in casa.

Nu aduce sapa in casa.(Cam greu la bloc, dar cine stie:) )

Indeasa chimen sau marar în gaura cheii ca să te apare de vrăjitorii.

Nu lasa locuri din casa ne luminate, ca sa nu aiba duhurile rele unde sa se ascunda.

Superstitioși sau nu, casa noua reprezintă pentru oricine un nou inceput. Fără a avea explicatii logice, superstițiile reprezintă observații făcute de oameni in timp si atribuirea puterilor mistice unor obiecte sau acțiuni. Noi vă sfatuim să investiți energie pozitiva în noua casa, fie ca o contruiti sau o cumparati, pentru că locuinta va intoarce aceasta energie locuitorilor casei in timp.

Like & Share 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here