stil traditional romanesc

In Sfaturi practice

Amenjare in stil traditional romanesc

Pentru aceia dintre noi care doresc amenajarea unei camere in stil traditional romanesc, ne-a gandit sa venim cu cateva sfaturi si surse de inspiratie. Pe cat pare de la indemana sa iti amenajeze o incapere in stil traditional romanesc pe atat e de dificil. Pe de o parte pentru ca nu exista foarte multe modele si reguli clar scrise care sa delimiteze stilul romanesc de design interior si pe de alta parte dificultatea in a gasi piese de mobilier si decoratiuni autentic romanesti.

Inca de la inceput trebuie spus  ca amenajarea in stil traditional romanesc are ca element central lemnul. Si nu vorbim aici e formele moderne ale lemnului PAL sau MDF ci de lemnul pur asa cum il prelucrau strabunici nostri. Interioarele romanesti autentice sunt vesele cu decoratiuni textile viu colorate, tesute manual, cu motive florale sau motive animale ce difera ca forma in functie de regiune.

casa-arges-interior-2-conaculmeu-ro

sursa foto: conaculmeu.ro

Daca va doriti amenajarea unei incaperi in stil traditional romanesc (atentie nu rustic) trebuie sa urmati cel putin o regula simpla pentru a nu cadea in capcana kitch-ului. Folositi mobila si decoratiuni dintr-o singura zona. Ca sursa principala de inspiratie va recomandam muzeele etnografice regionale.

Mobila in stil traditional

Mobila traditional romanesca este 100% din lemn masiv. Este caracterizata de simplitate in design si decoratiuni sculptate sau gravate cu fierul inrosit. Motivele traditionale urmeaza in general motivele tesaturilor din zona,forme geometrice, frunze, flori mai rar siluete umane sau animale. Piesele de mobilier sunt in general masive si nu foarte comode in comparatie cu cele moderne. Patul are de obicei o tablie mare gravata sau pictata. In amenajarea dormitoarelor in stil traditional romanesc un obiect foarte important il reprezinta lada de zestre. Acesta are dublu scop. In primul rand pastreaza zestrea femeii/fetei(lor) din casa, costume populare, stergare, ii, camese si in al doilea rand este folosit pe post de banca pentru sezut. Este intotdeauna acoperita cu covoare din lana tesute in casa si este decorata  motive traditionale  pictate sau sculptate.laslea-14

sursa foto: floriletransilvaniei.wordpress.com

In ceea ce priveste mobilierul de bucatarie, in afara mesei cu scaune un element iportant si autentic este blidarul.Blidarul este un fel de dulap minimalist,deschis sau semideschis, de reula suspendat pe perete.Acesta ,dupa cum ii spune si numele avea rolul de a depozita vasele din ceramica,cani si farfurii.

blidar_01

sursa foto:thespoonman.ro

Decoratiunile

Decoratiunile sunt cele ce fac diferenta, in special cele textile. Covoarele din lana, scoartele tesute la razboiul de tesut, fetele de perna inflorate, stergarele agatate pe perete toate trebuie sa fie autentice.

cabana-izvoranu-buzau-camera-3-principal-581x387

sursa foto: cabanaizvoranu.ro

Materialele folosite pentru tesaturi sunt  lana, inul, canepa, iuta si bumbacul mai recent. Regula cea mai importanta  in alegerea decoratiunilor este regula autenticitatii dar si cea a respectarii traditiei unei zone. Pentru alte idei si surse de inspiratie va prezenta cateva interioare traditionale romanesti.

13775373_1757588897794822_175971948844279849_n

In casa traditionala romaneasca de obicei camera de zi avea rol si de dormitor, mai ales  in zonele mai sarace unde casele aveau cel mult doua camere. Spatiul era insa destul de bine delimitat, de obicei asezatintr-un colt al camerei, iar peretii din jur decorati cu scoarte sau stergare.

interior-mare

Decoratinile din lemn sunt de asemenea un element important in amenajarea in stil traditional romanesc. De asemenea obiecte religioare precum icoanele  sau candele sunt  pozitionate la vedere pentru ca, stilul traditional romanesc este legat de credinta in Dumnezeu, de modul in care strabunicii nostri traiau.

Stilul traditional romanesc  incepe din nou sa prinda viata in amenajarea camerelor din case de vacanta sau chiar case de locuit permanent. Designerii de interior incurajeaza acest trend, drept urmare ne asteptam sa apara din ce ince mai multe astfel de case cu interioare frumos decorate ca odinioara. Ai o astfel de casa sau un interior frumos decorat in stil traditional romanesc? Trimite-ne fotografii si le vom publica. Like and Share:)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *