Pentru aceia dintre noi care doresc amenajarea unei camere în stil tradițional românesc, ne-a gândit să venim cu câteva sfaturi și surse de inspirație. Pe cât pare de la îndemână să îți amenajeze o încapere în stil tradițional românesc pe atât este de dificil. Pe de o parte pentru că nu există foarte multe modele și reguli clar scrise care să delimiteze stilul românesc de design interior și pe de altă parte dificultatea în a găsi piese de mobilier și decorațiuni autentic românești.
Încă de la început trebuie spus ca amenajarea în stil tradițional românesc are ca element central lemnul. Și nu vorbim aici e formele moderne ale lemnului PAL sau MDF ci de lemnul pur așa cum îl prelucrau străbunici noștri. Interioarele românești autentice sunt vesele cu decorațiuni textile viu colorate, țesute manual, cu motive florale sau motive animale ce difera ca forma în funcție de regiune.
sursa foto: conaculmeu.ro
Dacă va doriți amenajarea unei încăperi în stil tradițional românesc (atenție nu rustic) trebuie să urmați cel puțin o regula simplă pentru a nu cădea în capcana kitch-ului. Folosiți mobila și decorațiuni dintr-o singură zonă/regiune greografică. Ca sursa principala de inspirație vă recomandăm muzeele etnografice regionale.
Mobila în stil tradițional
Mobila tradițional romanesca este 100% din lemn masiv. Este caracterizată de simplitate în design și decorațiuni sculptate sau gravate cu fierul înroșit. Motivele tradiționale urmează în general motivele țesăturilor din zona, forme geometrice, frunze, flori, mai rar siluete umane sau animale. Piesele de mobilier sunt în general masive și nu foarte comode în comparație cu cele moderne. Patul are de obicei o tablie mare gravată sau pictată. În amenajarea dormitoarelor în stil tradițional românesc un obiect foarte important îl reprezintă lada de zestre. Acesta are dublu scop. În primul rând păstrează zestrea femeii/fetei(lor) din casa, costume populare, ștergare, ii, cameșe și în al doilea rând este folosită pe post de bancă pentru șezut. Este intotdeauna acoperită cu covoare din lână țesute în casp și este decorată cu motive tradiționale pictate sau sculptate.
sursa foto: floriletransilvaniei.wordpress.com
In ceea ce priveste mobilierul de bucatarie, in afara mesei cu scaune un element iportant si autentic este blidarul. Blidarul este un fel de dulap minimalist, deschis sau semideschis, de regulă suspendat pe perete. Acesta, după cum ii spune și numele avea rolul de a depozita vasele din ceramica, căni și farfurii.
sursa foto:thespoonman.ro
Decorațiunile
Decorațiunile sunt cele ce fac diferența, in special cele textile. Covoarele din lana, scoarțele țesute la razboiul de țesut, fețele de pernă înflorate, ștergarele agățate pe perete toate trebuie să fie autentice.
sursa foto: cabanaizvoranu.ro
Materialele folosite pentru țesături sunt din lână, inul, canepa, iută și bumbacul mai recent. Regula cea mai importanta în alegerea decorațiunilor este regula autenticității dar si cea a respectarii tradiției unei zone. Pentru alte idei și surse de inspiratie va prezentăm câteva interioare tradiționale romanești.
In casa tradițională româneasca de obicei camera de zi avea rol și de dormitor, mai ales în zonele mai sarace unde casele aveau cel mult doua camere. Spațiul de dormit era însă destul de bine delimitat, de obicei așezat într-un colț al camerei, iar pereții din jur decorați cu scoarțe sau ștergare.
Decorațiunile din lemn sunt de asemenea un element important în amenajarea în stil traditional românesc. De asemenea obiecte religioare precum icoanele sau candele sunt pozitionate la vedere pentru că, stilul tradițional românesc este legat de credința în Dumnezeu, de modul în care strabunicii nostri traiau.
Stilul traditional romanesc incepe din nou sa prinda viața în amenajarea camerelor din case de vacanta sau chiar case de locuit permanent. Designerii de interior încurajează acest trend, drept urmare ne asteptam să apară din ce in ce mai multe astfel de case cu interioare frumos decorate ca odinioara. Ai o astfel de casa sau un interior frumos decorat in stil traditional romanesc? Trimite-ne fotografii si le vom publica. Like and Share:)
Foarte bun articolul, greu am găsit scris despre stilul traditional romanesc. Incerc si eu sa amenajez o camera la casa de la tara in acest stil si chiar aveam nevoie de idei de amenajare. Multumesc