Cum sa aleg covorul?

1
2576
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Cum sa aleg covorul

Pentru a cumpăra cel mai bun covor pentru casa ta, află mai multe despre diferite stiluri, materiale și standarde de calitate pentru a  te asigura  de durabilitate și confort  pe termen lung. Așadar haideți să raspundem la întrebarea cum să aleg covorul.

Analiza opțiunilor: Comparați toate opțiunile de covoare înainte de a face investiția

Cumpararea unui covor sau a mai multora este un proces caruia ar trebui sa va dedicati ceva timp si energie. Este poate la fel de important ca si cumpararea unei masini pentru ca rata de viata/ciclul de cumparare este aproximativ acelasi peste 6-7 ani. Apoi decizia de cumparare la fata locului bazandu-va pe indicatiile si sugestiile specialistilor din magazin nu este deloc indicată.

Alege  covorul din  fibra care se potrivește cel mai bine nevoilor zilnice din casă.

Materialul

Nailon surclasează toate celelalte fibre în materie de rezistență și întreținere ușoară. Aceasta este o alegere bună dacă doriți covor dumneavoastră să dureze un deceniu sau mai mult. Acesta este recomandat pentru zonele cu trafic intens si în casele cu copii și animale de companie. Covoarele din fibre de nailon de calitate superioară sunt „de marcă”, iar eticheta covor va folosi termeni ca „100% Mohawk din nylon” sau „100% Stainmaster Tactesse.” Cele de calitate inferioară, „No Name”  contine mentiunea „100% nylon.” Cel mai bun și mai moale tip (și cel mai scump) este 6.6 nylon. La noi in general covoarele din fibra de nylon sunt cunoscute sub denumirea de mocheta desi aceasta este improprie si generalista.

Triexta  este o fibră nou clasificată derivată parțial din zahăr de porumb. Ea are excelente proprietăți anti-pătare, permanente (nailon trebuie tratate cu ajutorul substantelor de protecție impotriva petelor peste durata sa de viață). De asemenea, are o bună rezistență, dar este prea devreme pentru a spune dacă se va potrivi cu durabilitatea nailon în zonele cu trafic intens. Datorită rezistenței la pete superioare, aceasta este o alegere bună dacă aveți copii mici sau animale de companie.

Citeste si  În casă nouă, lista utilă cu lucruri pe care le ai de făcut

Amenajare camera de zi cu cover din triexta

Poliesterul – este foarte moale, disponibil într-o varietate de culori și pretabil pentru  încăperile ceva mai sofisticate gen livinguri, sufragerii, saloane. Cu toate acestea, este mai greu de curățat și nu este la fel de durabil precum covorul din nailon. Covorul de poliester se potrivește zonelor cu trafic mai redus.

Olefina (Polipropilena) – este o fibra atractiva din punct de vedere vizual, ieftina, puternica si rezistenta la decolorare, dar cu prorpietati mult sub cele ale  ca nailonul. Designerii de interior recomanda covoarele din olefina  pentru camera de joaca a copiilor.

Lâna – probabil cel mai vechi material folosit pentru covoare. Țesute manual sau la mașina, cu fibra lungă sau doar țesut, covoarele din lână ofera o mare varietate de culori și modele,unele chiar unicat.Singur avantaj al acestora este atmosfera pe care o creeaza in casa. Din punct de vedere al întreținerii în schimb, când alegeți un astfel de covor trebuie să vă asteptați la ceva dureri de cap. Din pacate se întrețin foarte greu.

Iuta – vom menționa de la început ca iuta nu e canepa. Iuta e o plantă tehnică dar și alimentara (mai ales in lumea araba) folosită de peste 1500 de ani. Covoarele din iută sunt ceva mai pretențioase și trebuie ferite de umezeală, dar pot fi spălate le spălătorii chimice deci se ăntrețin cam în același fel ca și cele din alte fibre naturale.

Calitatea – cum verificam

test covor
verficare calitate covor

Îndoiți covorul covorul la 180 grade. Dacă puteți vedea suportul (urzeala) cu ușurință inseamna ca este o densitate scăzută (de calitate inferioară), covorul va pierde din densitate in timp. Nu investiti in produse de proasta calitate un covor il cumparati de obicei pentru cel putin 8-10 ani.

Citeste si  Cum aleg bateriile sanitare

 

Cum aleg covorul – Marimea optima

In ceea ce privește marimea există foarte multe opinii contradictorii. Nu exista o marime optimă, dar există câteva sfaturi generale ce vă ajută să vă ghidați în alegerea covorului.

  • Pentru  încăperile foarte mari  cu canapele, fotolii și scaune e de preferat sa alege varianta insulelor, 2 sau chiar 3 covoare mai mici care sa delimiteze anumite zone în locul unui covor exagerat de mare.
  • În camerele cu mese folosite frecvent – pentru cină sau  prânz forma mesei va determina forma covorului – rotund oval sau dreptunghiular.
  • Covorul trebuie intotdeauna sa acopere zonele de trafic unde, de obicei, mergeti cu picioarele goale sau fara papuci de casa.
  • Vom trata acest subiect pe larg intr-un alt articol

Intreținere

Când alegeți covorul trebuie să aveți în vedere care sunt regulile de curățare ale producatorului. Dacă covorul e foarte mare și trebuie curățat doar chimic, gândiți-vă că acest proces necesita un efort suplimentar. Exista materiale și covoare ce nu trebuiesc spalate ci doar aspirate. În zonele cu trafic intens folosiți covoare sau carpete care sunt ușor de manevrat și care pot fi spălate la mașină.

Culoarea

Culoarea este un criteriu estetic foarte important. Culoare dominantă a covorului dă tonul nuantelor din încapere. Despre cum să alegi culoare covorului am scris într-un alt articol aici

Dacă mai sunt detalii legate de cum sa aleg covorul pe care noi nu le-am mentionat te rugăm ajută-ne, adaugă în comentarii. Like & share:)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here