Cum sa aleg covorul

In Sfaturi practice, Textile

Cum sa aleg covorul?

Pentru a cumpăra cel mai bun covor pentru casa ta, afla mai multe despre diferite stiluri, materiale și standarde de calitate pentru a  te asigura  de durabilitate si confort  pe termen lung. Asadar haideti sa raspundem la inretbarea cum sa aleg covorul.

Analiza optiunilor: Comparați toate opțiunile de covoare înainte de a face investiția

Cumpararea unui covor sau a mai multora este un proces caruia ar trebui sa va dedicati ceva timp si energie. Este poate la fel de important ca si cumpararea unei masini pentru ca rata de viata/ciclul de cumparare este aproximativ acelasi peste 6-7 ani. Apoi decizia de cumparare la fata locului bazandu-va pe indicatiile si sugestiile specialistilor din magazin nu este deloc indicata.

Alege  covorul din  fibra care se potriveste cel mai bine nevoilor zilnice din casa.

Materialul

Nailon surclasează toate celelalte fibre în materie de rezistență și întreținere ușoară. Aceasta este o alegere bună dacă doriți covor dumneavoastră să dureze un deceniu sau mai mult. Acesta este recomandat pentru zonele cu trafic intens si în casele cu copii și animale de companie. Covoarele din fibre de nailon de calitate superioară sunt „de marcă”, iar eticheta covor va folosi termeni ca „100% Mohawk din nylon” sau „100% Stainmaster Tactesse.” Cele de calitate inferioară, „No Name”  contine mentiunea „100% nylon.” Cel mai bun și mai moale tip (și cel mai scump) este 6.6 nylon. La noi in general covoarele din fibra de nylon sunt cunoscute sub denumirea de mocheta desi aceasta este improprie si generalista.

Triexta  este o fibră nou clasificată derivată parțial din zahăr de porumb. Ea are excelente proprietăți anti-patare, permanente (nailon trebuie tratate cu ajutorul substantelor de protecție impotriva petelor peste durata sa de viață). De asemenea, are o bună rezistență, dar este prea devreme pentru a spune dacă se va potrivi cu durabilitatea nailon în zonele cu trafic intens. Datorita rezistentei la pete superioare, aceasta este o alegere bună dacă aveți copii mici sau animale de companie.

Poliesterul – este foarte moale, disponibil intr-o varietate de culori si pretabil pentru  incaperile ceva mai sofisticate gen livinguri,sufragerii,saloane. Cu toate acestea, este mai greu de curatat si nu este la fel de durabil precum covorul din nailon. Covorul de poliester se potriveste zonelor cu trafic mai redus.

Olefina (Polipropilena) – este o fibra atractiva din punct de vedere vizual, ieftina, puternica si rezistenta la decolorare, dar cu prorpietati mult sub cele ale  ca nailonul. Designerii de interior recomanda covoarele din olefina  pentru camera de joaca a copiilor.

Lana – probabil cel mai vechi material folosit pentru covoare. Tesute manual sau la masina. cu fibra lunga sau doar tesut covoarele din lana ofera o mare varietate de culori si modele,unele chiar unicat.Singur avantaj al acestora este atmosfera pe care o creeaza in casa. Din punct de vedere al intretinerii in schimb, cand alegeti un astfel de covor trebuie sa va asteptati la ceva dureri de cap.Din pacate se intretin foarte greu.

Iuta – vom mentiona de la inceput ca iuta nu e canepa. Iuta e o planta tehnica dar si alimentara(mai ales in lumea araba) folosita de peste 1500 de ani.

Calitatea – cum verificam

test covor

verficare calitate covor

Îndoiți covorul covorul la 180 grade. Dacă puteți vedea suportul (urzeala) cu ușurință inseamna ca este o densitate scăzută (de calitate inferioară), covorul va pierde din densitate in timp. Nu investiti in produse de proasta calitate un covor il cumparati de obicei pentru cel putin 8-10 ani.

 

Marimea optima

In ceea ce priveste marimea exista foarte multe opinii contradictorii. Nu exista o marime optima, dar exista cateva sfaturi generale ce va ajuta sa va ghidati in alegerea covorului.

  • Pentru  incaperile foarte mari  cu canapele, fotolii si scaune e de preferat sa alege varianta insulelor, 2 sau chiar 3 covoare mai mici care sa delimiteze anumite zone in locul unui covor exagerat de mare.
  • In camerele cu mese folosite frecvent – pentru cina sau  pranz forma mesei va determina forma covorului – rotund oval sau dreptunghiular.
  • Covorul trebuie intotdeauna sa acopere zonele de trafic unde, de obicei, mergeti cu picioarele goale sau fara papuci de casa.
  • Vom trata acest subiect pe larg intr-un alt articol

Intretinere

Cand alegeti covorul trebuie sa aveti in vedere care sunt regulile de curatare ale producatorului. Daca covorul e foarte mare si trebuie curatat doar chimic, ganditi-va ca acest proces necesita un efort suplimentar. Exista materiale si covoare ce nu trebuiesc spalate ci doar aspirate. In zonele cu trafic intens folositi covoare sau carpete care sunt usor de manevrat si care pot fi spalate la masina.

Culoarea

Culoarea este un criteriu estetic foarte important.Culoare dominanta a covorului da tonul nuantelor din incapere.

Daca mai sunt detalii legate de cum sa aleg covorul pe care noi nu le-am mentionat te rugam ajuta-ne adauga in comentarii. Like & share:)

,

One Response to Cum sa aleg covorul?

  1. Ada spune:

    Covoarele din lana si matase sunt foarte rezistente, de aceea sunt perfecte pentru familii numeroase sau pentru zone de trecere. Covoarele sintetice au efect antialergic, pot fi imprimate intr-o varietate de culori si imagini, iar unele dintre ele intrec rezistenta la uzura ca in cazul celor naturale. Si sunt si mai ieftine. http://casazen.ro/din-ce-material-ar-trebui-sa-fie-confectionat-covorul/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *