Istoria tapetului

0
1929
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Istoria tapetului

Putem spune că  istoria tapetului a început  în China antică, mai întâi pentru că locuitorii acestei țări auIstoria tapetului fost cei care au inventat hârtia, și apoi pentru că tot ei au fost primii care au început să lipească pe pereți hârtie de orez (aproximativ în anul 200). În 105, la curtea împăratului chinez Ts’ai Lun s-a inventat o modalitate de a fabrica hârtie din resturi textile.

Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, câtiva prizonieri chinezi care cunoșteau tainele preparării hârtiei, au dus cunoștintele lor la arabi, care, au răspândit modul de fabricare în toată zona orientului mijlociu. Până în secolul al X-lea, arabii au reușit să înlocuiască fibrele textile cu lemn sau bambus, creând o foaie și mai fină de hârtie. Acum, tapetul sub această formă  era deja mult mai bun din punct de vedere calitativ.

În timpul secolului al XII-lea, tehnica fabricării hârtiei s-a răspândit și în Europa. Primele bucăți de hârtie imprimate reprezentau suveniruri religioase, cunoscute astazi cu numele de ”helgen”. Cea mai veche, despre care se știe astăzi, este o ilustrație a Fecioarei Maria, dateaza din anul 1418 și se află la Biblioteca Regală din Bruxeles.

Tipul de imprimare aplicat în acest caz este foarte posibil să fi fost folosit și de chinezi, încă din secolul al V-lea.

Jean Bourdichon a ”pictat” 50 de role de hartie cu îngeri, pe un fundal albastru, pentru Louis al XI-lea, în 1481. Regele ordonase crearea unui tapet portabil pentru că dorea să îl ducă cu el dintr-un castel la altul.

Au mai fost și alte comenzi de acest gen, care au venit din partea unor oameni înstăriți, însă nu se poate spune că tapetul a existat cu adevarat înainte de inventarea tiparniței, în sensul în care il știm astăzi.tapet clasic

Citeste si  Cum să alegi lenjeria de pat potrivită stilului tău

Primul fragment de tapet fabricat în Europa, care mai există și astăzi, s-a găsit pe bârnele cladirii colegiului Lodge of Christ din Cambridge, Anglia, și datează din anul 1509. Este de inspirație italiana și este imprimat pe spatele unei proclamații emisă de Henri al VIII-lea. Hârtia se pare că a fost fabricată de Hugo Goes, care locuia în New York.

Prima asociație a celor care lipeau tapetul pe pereți a fost înregistrată în Franța, ăn 1599. În 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez considerat inventatorul tapetului, a început să realizeze fâșii de hartie cu modele care se ”potriveau” cand erau lipite una langa alta. Acesta poate fi considerat începutul tapetului.
Cel mai vechi exemplu de tapet care mai există și astăzi se află în Worchester și a fost realizat în jurul anului 1680.

Metodele de manufactură dezvoltate de britanici sunt foarte importante, iar produsele care ieșeau din atelierele din Londra secolului al XVIII-lea erau foarte la modă. La început, cei care doreau să fie în ton cu ultimele tendiențe comandau modele de tapet pictate manual, care imitau elemente arhitecturale, sau materiale precum marmura sau stucaturile; în timp însă, tapetul s-a impus prin calitațile sale, nu numai pentru aspectul vizual.

De cele mai multe ori li se adaugau margini împletite sau bucăți de pânză, iar tapetul care imita catifeaua era foarte popular în acele timpuri.

Tapetul a fost adus în America în anul 1793, iar primul care a început să îl fabrice a fost Plunket Fleeson. La inceput, coloniștii au copiat moda europeana, adoptând o gamă variată de modele, de la cele neoclasice, la cele florale. În scurt timp au aparut firme care imprimau modele patriotice.

Citeste si  Decoratiuni din sfoara

În 1778, Louis al XVI-lea a emis un decret conform căruia lungimea unei role de tapet trebuia să aiba jur de 1 metru. Francezul Christophe-Philippe Oberkampf a inventat mașina care putea imprima hârtia de tapet, iar compatriotul sau, Nicholas Louis Robert a descoperit modul în care să realizeze o rola de tapet continua.

Până în anii 1800, erau foarte la moda tapetele care reprezentau peisaje din Franța; ele erau realizate pe blocuri cu basoreliefuri sculptate manual (unele din ele aveau nevoie chiar de 5.000 de astfel de blocuri).

În 1893, englezul Charles Harold Potter a inventat o mașina care putea imprima în patru culori, cu modele facute manual pe cilindri – o astfel de masina putea ajunge la performanța de a imprima 400 de role pe zi. Pana în 1850 s-au descoperit mașinări care puteau imprima în 8 culori, și din 1874 au aparut și cele care aveau câte 20 de nuanțe.

În 1888, Ferdinand Sichel a realizat prima pastă de lipit tapet, care era gata de folosit. Mașinile care lipesc tapet au apărut pentru prima oara la inceputul secolului XX.
În perioada victoriană, camerele expuneau pe pereți tapete de diferite tipuri, majoritatea ostentative și de prost gust, mai ales ca inventarea mașinii de facut tapet a facut ca acesta să fie accesibil tuturor, nu numai celor bogați.

Artizani precum Louis Comfort Tiffany și William Morris, cu peisajele făcute de ei – imprimate manual pe tapet, prin metoda blocurilor de lemn – au venit să simbolizeze curentul Art Nouveau. Perioada victoriană, în general, a fost propice pentru răspândirea tapetului, mai ales a modelelor foarte încarcate.

Citeste si  Cum sa-ti decorezi bucataria

Mai mult, anii ’20 sunt numiți și epoca de aur a tapetului, pentru că în acea perioada s-au vandut mai mult de 400 de milioane de role.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intreaga industrie a tapetului a cunoscut o adevarata revoluție, datorită apariției plasticului, care oferea rezistență, durabilitate și era ușor de spălat.

Ți-a plăcut articolul, lasă un comentariu sau o apreciere:)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here