Idei practice pentru iluminat bucataria

In Bucatarie, Corpuri de iluminat

Idei practice pentru iluminat bucataria

Idei practice pentru iluminat bucataria

Bucataria e un spatiu in care ne petrecem din ce in ce mai mult timp, gatind sau socializand cu prietenii. Bucatariile moderne vin sa indeplineasca aceste functii prin spatii generoase atat pentru gatit cat si pentru luat masa in familie sau stat la un ceai cu prietenii. Aceste spatii din bucatarie au nevoie de iluminat corect si cu stil.

In timpul zilei iluminatul bucatariei se face natural printr-o ferestra bine dimensionata. Altfel lumina artificiala folosita in timpul zilei in bucatarii mai intunecoase afecteaza vedere si creaza  un disconfort . Daca stati la casa bucataria ar fi de preferat sa fie orientata spre sud pentru a avea lumina suficienta pe tot parcursul zilei.

Iluminatul artificial pe timpul serii sau a diminetilor devreme  pentru bucatarii este nu doar o necesitat dar si un detaliu estetic ce poate transforma o bucatarie banala in una pentru care prietenele te vor lauda.

Sa vedem deci cum organizam spatiul din bucatarie in asa fel incat acesta sa fie cat mai bine iluminat.  ce solutii putem folosi pentru a avea o bucatarie iluminata eficient.

Idei practice pentru iluminat bucataria

Pana sa va dam cateva idei practice pentru iluminat bucataria trebuie sa stiti cum trebui impartitat aceasta in zone si cum trebuie tinut cont de acestea cand se realizeaza reteau electrica ce va deservi iluminatul.

Prima zona din bucatarie este cea a gatitului, ce cuprinde aragazul si hota, blatul de langa si  chiuveta. Aceasta zone este prima in ordinea importantei pentru ca ea deserveste scopului principal al bucatariei.

A doua zona importanta din bucatarie este cea in care se serveste masa. Acesta este delimitata de masa  in sine cu scaunele eventual un blat. Restul zonelor sunt anexe si in general deservesc depozitarii ustensilelor si ingredientelor necesar in bucatarie.

Daca  bucatarie  este una mica  iluminat ar trebui realizat cu becuri care degaja o lumina calda. Lumina calda este lumina becurilor normale cu incandescenta. Lumina neoanelor este o lumina rece neindicata in spatiile mici. Lumina rece este in general impersonala si este destinata altor spatii decat locuinta:birouri, pivnite, magazii.

Foloseste iluminatul zonelor mai sus amintite : plita, blatul de lucru, chiuveta, locul de luat masa. Lumina in zona de lucru – aragazul, blatul, chiuveta trebuie sa aiba o intensitate mai mare. Aici  in timp ce gatiti trebuie sa fiti atent la detalii deci aveti nevoie de multa lumina astfel ca ochii sa nu oboseasca. Pentru a mari luminozitatea in aceste zone folositi spoturi. Acestea pot fi aprinse doar ocazional atunci cand este nevoie asadar faceti si o economie de curent.

Daca blatul de lucru se afla sub corpurile suspendate din bucatarie exista o varietate  de sisteme de iluminare. Se pot folosi tuburi fluorescente mici, benzi sau becuri LED.  Nu recomandam in aceste locuri  becurile  clasice, pentru ca acestea degaja prea multa caldura si pot afecta obiectele din apropiere.

Plita sau aragazul sunt de obicei luminate de becurile integrate in hota de gatit. Majoritatea hotelor au si aceasta functie.

Iluminarea chiuvetei si a blatului de lucru,  zona intens folosita in bucatarie la gatit, sunt recomandate montarea surselor de lumina in partea inferioara a corpurilor suspendate, cum ar fi becuri neon de intensitate mica, spoturi cu becuri LED sau cu halogen, in functie de designul bucatariei.

Ideal pentru a fi folosite in aceasta zona sunt spoturile rotunde ce focalizeaza lumina mai bine, insa poti instala si spoturi de alte forme patrate dreptungiulare daca acestea s epotrivesc mai bine cu designul mobilei de bucatarie.

Deasupra zonei in care de obicei iei masa, poti monta corpuri de iluminat suspendate de tip lustra sau pendul. Acestea vor lumina perfect intreaga suprafata a mesei dar si zona scaunelor.

Pentru reducerea consumului puteti folosi becuri economice cu lumina calda, care isi vor amortiza investitia in timp sau becuri de tip LED,  care sunt din ce in ce mai accesibile.

Nu recomandam folosirea aplicelor in bucatarie. Acestea au in general o dispersie a luminii mai mica decat lustrele sau corpurile de iluminat tip pendul. Intr-o bucatarie mica,  daca doriti un efectul vizual  de „largirea” spatiului va recomandam sa puneti o sursa de iluminat  sub corpul  central suspendat, undeva  la mijloc sau la marginea opusa peretelui, pentru a crea senzatia de adancime.

Pentru marirea vizuala a spatiului dintr-o bucatarie mica,designerii  folosesc  spoturi montate deasupra corpurilor suspendate. In felul acesta se contureza zona in care aceste spoturi cu becuri LED sunt montate.

Cand folositi spoturi este necesar sa determinati  numarul optim necesar, pentru ca  prea multe sunt costisitoare si inutile si prea putine nu au  efectul dorit. Mai trebuie stiti si ca spoturile din tavan nu vor ilumina corect suprafetele verticale. Aceste spoturi sunt de obicei recomandate pentru iluminatul menit sa accentueze anumite zone sau piese decorative deosebite.

Iluminatul e o arta chiar si in bucatarie. O arta in care trebuie totusi sa urmezi niste reguli.

Ti se pare util articolul? Daca da, da-ne un share asta ne bucura si ne motiveaza sa mai scriem.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *